Emlékművet avattak Raoul Wallenberg tiszteletére

2012. augusztus 16., csütörtök 23:32, frissítve: péntek 08:47

Raoul Wallenberg tiszteletére készített emlékművet avatott fel csütörtökön Stockholmban a svéd kormányfő.

A zsidómentő svéd diplomata születésének századik évfordulóját idén ünneplik, s ez a 34. emlékműve a világban. Az emlékművet, amely egy padot ábrázol, rajta egy aktatáskával, Fredrik Reinfeldt kormányfő és Raoul Wallenberg húga, a 91 éves Nina Lagergren leplezte le mintegy 150 ember jelenlétében.

„Raoul Wallenberg értékei (…), az emberi jogokért és a nyitott társadalomért folytatott harc ma ugyanolyan aktuális, mint 60 évvel ezelőtt. Ezek szolgálnak iránymutatóként a svéd külpolitikához” – mondta rövid beszédében Fredrik Reinfeldt.

A kormányfő szerint „Raoul Wallenberghez hasonlatosan az együttérzés diplomáciájára van szükség azok iránt, akiknek a jogait a tekintélyelvű rendszerek kigúnyolják”.

Fredrik Reinfeldt és Nina Lagergren beszélget
Fredrik Reinfeldt és Nina Lagergren beszélget
Fotó: Fredrik Sandberg / MTI


Raoul Wallenberg magyar zsidók tízezreinek megmentésével került be a történelembe. Rejtélyes körülmények között tűnt el, utoljára szovjet tisztek között látták 1945. január 17-én Budapesten. Számos vizsgálat sem volt képes sem bizonyítani, sem megcáfolni, hogy egy moszkvai börtönben halt meg 1947-ben.

Az emlékmű – Ulla és Gustav Kraitz szobrászművészek alkotása – a svéd külügyminisztériumnak, Raoul Wallenberg hivatalos munkaadójának az épülete előtt áll.

Vissza kell utasítani mindazt a gonoszságot, amely embereket vagy embercsoportokat méltóságukban megaláz – hangsúlyozta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a humánum napja alkalmából tartott megemlékezésen. A humánum napját 2001 óta minden évben Raoul Wallenberg embermentő svéd diplomata augusztus 4-ei születésnapjához kapcsolódóan tartják Magyarországon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.