„Én azért politizálok, hogy a keresztény önazonosságot erősítsem”

○ Gudrun Kugler néppárti képviselő a kormányfőjelöltjükről: Amikor mások buliznak, Kurz inkább dolgozni indul

2017. október 30., hétfő 20:47, frissítve: kedd 10:56

Politikai hontalanok a keresztények az egyre színesedő Európában, valakinek fel kell karolnia őket – vallja a 41 éves, négygyermekes Gudrun Kugler, aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) listáján szerzett parlamenti mandátumot Ausztriában. A teológiai és jogi végzettségű politikus szerint a piszkos kampánymódszerek Sebastian Kurzot célozták, de kijutott neki is a feministák negatív kampányából.

– Az ön észak-bécsi választókerületében nőtt a legnagyobbat az Osztrák Néppárt a négy évvel ezelőtti választáshoz képest. Mennyire van változóban a politikai térkép a fővárosban?
– Számomra leginkább az a furcsa, hogy az Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) népszerűsége a súlyos botrányaik ellenére nem csökkent, a választók ezekről látszólag nem vettek tudomást. A zöldek viszont közel tízszázalékos népszerűségvesztést könyveltek el; a szavazóik nagyrészt az SPÖ-nél kötöttek ki. Mivel a szocdemek népszerűsége nem csökkent, de ugye nem is nőtt, arra következtethetünk, hogy rengetegen fordultak el tőlük. A zöldek veszteségei egyes bécsi kerületekben a húsz százalékot is elérték. Emellett az Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) csak kicsit lett népszerűbb, azonban az Osztrák Néppárt valóban tudott erősödni.

 
Gudrun Kugler négy gyermek édesanyja
Fotó: Georges Schneider / photonews.at
 

– Eddig Ausztriában nem volt jellemző a sárdobálás. Mit gondol a kampány jellegéről? Önt például támadta személyében a másik oldal?
– A piszkos kampánymódszerek Sebastian Kurznak (a választást megnyerő ÖVP elnöke – a szerk.) szóltak. S annak ellenére, hogy a keresztény értékek hirdetésével kampányoltam, én is ki voltam téve egyes feminista csoportok támadásainak. Azonban nem piszkos módszereknek, csupán negatív kampánynak, lejáratásnak nevezném; a feminista szervezetek támadásai eléggé korlátozottan szivárogtak a sajtóba. Kurz azért szerepelt olyan jól, mert fantasztikus ember, és jól kampányolt. Képes megérteni az emberek érzéseit, kiáll értük, nagy tehetsége van meglátni a szükségleteiket, valamint a megoldáshoz vezető utat, nem mellesleg jó kommunikátor. Nagyon magas a társadalmi elfogadottsága, de két lábbal áll a földön. Egy felmérésben, ami csak azt kérdezte, kit szeretnének az emberek kancellárnak, jobban szerepelt, mint saját pártja a választáson. És még valami: Kurz rendkívül fegyelmezett. Nem ünnepelt túl sokáig az eredmények megismerése után, hanem távozott. Vagyis amikor mások buliznak, ő inkább dolgozni indul.

– Az ön kampányának középpontjában a keresztény értékek álltak. Hogyan lehetett népszerű ezzel? Bécs nem éppen a legkonzervatívabb városként ismert, ráadásul ott a legmagasabb a bevándorlók aránya…
– Én azért politizálok, hogy az osztrák társadalomban a keresztény önazonosságot erősítsem. Nem hinné el, de rengeteg bécsi nyitott a kereszténységre. Rengeteg szervezet, csoportosulás létezik, amely alapvetően keresztény beállítottságú, csak éppen nem látszanak a politikában. Alulbecsüljük őket. A katolikus, ortodox, kopt közösségek, a sok civil szervezet gyakran érezheti úgy, hogy politikai értelemben hontalan. Bécs a bevándorlók városa. A lakosság negyven százaléka nem itt született, de a bevándorlók között is sok a keresztény. A keresztény közösség Közép- és Nyugat-Európában növekszik, olyan politikai otthonra vágyik, ahol komolyan veszik őket. A kereszténydemokrata pártok jobban tennék, ha ezt észrevennék. Ezért is történt, hogy az én választókerületemben – Donaustadt, Floridsdorf – a legnagyobb, tízszázaléknyi a növekedési arány a szavazatokban négy évvel ezelőtthöz képest.

– Mi az álláspontja a bevándorlásról?
– Meg kell különböztetni a bevándorlókat a menekültektől. Nem szabad megengedni az ellenőrizetlen migrációt, de a menekültnek természetesen meg kell adni a védelmet. A kérdés másik fele az integráció. Ezt a néppárt és Kurz nagyon komolyan veszi.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Orbán Viktor úgy gratulált Sebastian Kurznak, hogy a keresztény értékek alapján kell erősíteni az együttműködést. Van tehát akkor olyan, hogy keresztény diplomácia?
– Sebastian Kurz mindig is nagyon egyértelműen kimondta, hogy az uniós országoknak mindent meg kell tenniük a saját szabadságuk és önazonosságuk megőrzése érdekében. Mindig támogatta a visegrádi országokat, és biztos, hogy ezentúl is megbízható partner lesz az együttműködésben. Nézze, az Európai Uniónak inkább az alapfeladataira kellene összpontosítania, nem pedig az egyre nagyobb egységesítést népszerűsíteni, ami ellene megy az emberek akaratának.

– Van egy magyarországi vállalkozása, Párkatt.hu keresztény társkereső portál. Ezt miért alapította?
– Politikus vagyok, mellette vállalkozó is. Az oldalt először Ausztriában hoztuk létre azzal a céllal, hogy az azonos értékrendet valló és azonos hitű emberek párt találhassanak maguknak. Mert kutatások alapján is tudható, hogy a házasság jobban működik, ha ezek az alapvető dolgok stimmelnek. Körülnéztünk, hogyan lehet mindezt franchise-szerűen működtetni. Így találtunk rá a magyar partnereinkre. Nem célunk, hogy naggyá váljon az oldal, csak legyen hatékony. Bécsben például meghívtak egy esküvőre, ahol olyan – egyébként osztrák és magyar – pár házasodott össze, amely az oldal segítségével talált a másikra.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.30.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.