Ennyit a biztonságról?

WL

2011. december 5., hétfő 09:35

Greenpeace-aktivisták behatoltak hétfőn a Párizstól 95 kilométerre található nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: „a nukleáris biztonság nem létezik” – jelentette be a nemzetközi környezetvédő szervezet helyi szóvivője.

„Aktivisták egy csoportjának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére, ahol egy transzparenst fognak kifeszíteni »A nukleáris biztonság nem létezik« felirattal” – mondta Axel Renaudin, a Greenpeace franciaországi szervezetének szóvivője. A helyi rendőrség információi szerint nyolc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már kézre is kerítettek.

„A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a francia atomerőművek védtelenségére, bebizonyítva, hogy milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába” – mutatott rá a Greenpeace atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni. Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról „kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából”.

Az akció hírére reagálva Eric Besson francia iparügyi miniszter kijelentette: ha a nyomozás megerősíti a behatolás tényét, akkor az „működési zavarokat” jelez, és gondoskodni kell arról, hogy az eset ne ismétlődhessen meg. Az elnök egyik tanácsadója, Henri Guaino pedig „felelőtlennek” minősítette a környezetvédők akcióját, de úgy véli, „le kell vonni a következtetéseket” a történtekből, és „el kell gondolkodni” a létesítmények szigorúbb őrzésén.

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.