ENSZ-közgyűlés: a vallásgyalázás súlyosan veszélyezteti a világbékét

WA

2012. szeptember 27., csütörtök 07:56, frissítve: csütörtök 09:04

Szerdán az ENSZ-közgyűlésén az Arab Liga főtitkára felszólította a nemzetközi közösséget, hogy büntesse az istenkáromlást. A latin-amerikai országok a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről követeltek vitát.

Az Arab Liga főtitkára felszólította szerdán a nemzetközi közösséget, hogy büntesse az istenkáromlást, mert szerinte a vallásgyalázás súlyosan veszélyezteti a világbékét és a biztonságot. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei – amelyek határozottan ellenzik a szólás szabadságának korlátozását – nyilvánvalóan nem értenek egyet ezzel.

Nabil el-Arabi főtitkár az ENSZ-közgyűlésének ülésszakán, a Biztonsági Tanács egy rendkívüli ülésén felszólalva azt mondta: ha a Nyugat bünteti a testi sértést, akkor büntetnie kell a vallásgyalázást, a pszichológiai és a lelki sértést is. Elítélte azokat az erőszakcselekményeket, amelyek a muzulmán világban történtek az iszlámgyalázó amatőr film reakciójaként, de hozzátette, hogy ha a vallásgyalázást nem büntetik, akkor hasonló incidensek történhetnek ezután is.

A szólásszabadság kérdése

„Az Arab Liga egy olyan, kötelező érvényű, nemzetközi jogi keret kifejlesztését szeretné, amely szembeszáll a vallásgyalázással, és biztosítja, hogy tiszteletben tartsák a vallásos hitet és annak jelképeit” – mondta. A főtitkár szerint az Arab Liga értéknek tartja a szólás szabadságát, de „nem látunk kapcsolatot a kultúragazdagító és civilizációépítő szólásszabadság és az olyan tevékenység között, amely pusztán sértegeti mások hitét, kultúráját és civilizációját”.

Barack Obama amerikai elnök kedden a közgyűlésben elmondott beszédében erőteljesen kiállt a szólás szabadsága mellett. Védelmére kelt az amerikai alkotmánynak, amely garantálja ezt a jogot, „még abban az esetben is, ha nagyon nem értünk egyet” a szabadon elmondott vélemény tartalmával.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Assange bírálta Obamát

Julian Assange, a Wikileaks alapítója Barack Obama amerikai elnököt támadta abban a videoüzenetében, amelyet menedékhelyéről, Ecuador londoni nagykövetségéről közvetítettek az ENSZ New York-i székházába. Felrótta az elnöknek, hogy noha a Közel-Keleten támogatja a szólás szabadságát, az Assange által vezetett szervezetet üldözi amiatt, hogy kiszivárogtat diplomáciai táviratokat. Éppen a saját példája bizonyítja, hogy Obama jobban korlátozza a szólás szabadságát, mint bármely más korábbi amerikai elnök – jelentette ki Assange.

„Az egyiptomi tizenévesek, akik próbálták kimosni szemükből az amerikai könnygázt, bizonyára meglepve értesültek arról, hogy az Egyesült Államok támogatja a változást a Közel-Keleten. Ideje, hogy Obama elnök tartsa a szavát, és hogy az Egyesült Államok abbahagyja a WikiLeaks üldözését” – mondta.

Assange azt állította, hogy az arab tavasz felkeléseit részben az ihlette, hogy a WikiLeaks az arab diktátorokról is szivárogtatott ki információkat. Obama a felkeléseket a saját újraválasztási kampánya céljára használta föl – jelentette ki.

Terítéken a kábítószer-kereskedelem

Vitát követelt a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemről az ENSZ-közgyűlésének ülésszakán három olyan latin-amerikai ország, amelyet a leginkább sújt a bűnözésnek ez a formája. Felipe Calderón mexikói elnök az ülésszak megnyitóján elmondott, szokatlanul vehemens beszédében kijelentette, hogy a világszervezetnek többet kell tennie a probléma ellen, ha már a fejlődő országok, amelyeknek a kábítószer-élvezői sok tonna drogot használnak, nem tudják visszaszorítani a fogyasztást.

Az ENSZ-nek a probléma elemzésén túl mélyreható nemzetközi vitát kell lefolytatnia arról, hogy hogyan lehet hatékonyabban fellépni a kábítószer-kereskedelem ellen – mondta. Calderón felszólalását leginkább az a gondolat jellemezte, hogy a szervezett bűnözés ma már a legfőbb halálok, és ez veszélyezteti leginkább a demokráciát a XXI. században.

Kolumbia és Guatemala elnöke is sürgette az ENSZ-t, hogy dolgozza ki a hagyományos drogellenes háború alternatíváit.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.