ENSZ-támaszpontra támadtak iszlamisták Maliban

MTI

2016. február 12., péntek 22:38

Fegyveresek és öngyilkos merénylők támadták meg az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) támaszpontját az ország északkeleti részén fekvő Kidalban pénteken; legalább öt guineai kéksisakos békefenntartó meghalt, és mintegy 30-an megsebesültek – közölte a világszervezet.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „háborús bűncselekménynek” minősítette a támadást.

A MINUSMA szerint aknavető gránátokat lőttek a támaszpontra és egy gépkocsiba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak a támadók. Olivier Salgado, a misszió szóvivője szerint lövéseket is lehetett hallani.

Röviddel a kidali támadást követően Timbuktu közelében három mali katonát öltek meg egy rajtaütésben – közölte a mali hadsereg szóvivője.

Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.

A támadások elkövetőjeként még egyetlen szervezet sem jelentkezett. A térségben tuareg szeparatisták is tevékenykednek, akik szerint viszont a pénteki terrortámadásokért iszlamista szélsőségesek felelősek.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.