ENSZ-tisztségviselő: Semmit nem akarunk ráerőltetni a tagországokra

MTI

2018. március 19., hétfő 22:08, frissítve: kedd 08:50

Semmit nem akarnak ráerőltetni az ENSZ készülő migrációs csomagjával a világszervezet országaira, a tervezett globális megállapodás jogilag nem kötelező érvényű dokumentum lesz – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője hétfőn Brüsszelben.

Louise Arbour az Európai Parlament (EP) összevont szakbizottsági ülésén szólalt fel, és rámutatott, hogy „semmilyen konkrét bevándorláspolitikát, se kvótákat, se semmit” nem akarnak ráerőszakolni az országokra.

Kiemelte, a megállapodás több opciót, alternatívát tartalmaz majd, hogy miként lehetne jobban támogatni a „biztonságos és rendezett” bevándorlást, visszaszorítva a „rendkívül veszélyes” szabálytalan migrációt.

Elmondta, hogy véleménye szerint emberközpontú megközelítést kell alkalmazni, továbbá az állami szuverenitás tiszteletben tartásának szükségességéről is beszélt. Aláhúzta: az államok felelőssége a határaik védelme, illetve annak eldöntése, hogy ki lépheti át azokat, és milyen feltételekkel tartózkodhat az országban.

Mint közölte, a migráció biztonságos, rendezett és törvényes módjait kell támogatni, visszaszorítva az illegális bevándorlást. Minden ország esetében eljöhet még a bevándorlás és a kivándorlás ideje is – tette hozzá.

A tisztségviselő Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő kérdésére válaszolva arról számolt be, ismeri a magyar kormány 12 pontos javaslatát, s vannak vele kapcsolatban bizonyos aggályai, mindenekelőtt az, hogy az ENSZ-nek nincs álláspontja, a készülő egyezményről a tagállamok döntenek, olyan lesz, amilyenben megegyeznek. Tények alapján, összetett módon kellene kezelni a migráció rendkívül komplex jelenségét, amely „nagyrészt pozitív mindannyiunk számára” – mondta Arbour.

Hölvényi György, a Fidesz–KDNP képviselője kijelentette, hogy ha nem nyújtanak elegendő támogatást ahhoz, hogy a rászorulók a származási országaikban maradjanak, akkor óhatatlanul is megindul a bevándorlók áradata.

Birgit Sippel szociáldemokrata EP-képviselő történelmi lehetőségnek nevezte a készülő egyezményt számos elv lefektetésére, és kijelentette, hogy az EU-nak vezető szerepet kellene játszania a kidolgozásában.

A liberális Cecilia Wikström azt hangoztatta, hogy a migráció világszintű jelenség, kezeléséhez globális megoldásokra van szükség, amihez fontos lenne az Európai Unió egységes fellépése. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy – mint fogalmazott – „Magyarország ezt megbontva ismételten nehézségeket okoz a tárgyalásokon”. Elmondta, reméli, hogy sikerülni fog az egységes álláspont helyreállítása, és határozottan támogathatják a folyamatot.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.