ENSZ: Több mint 160 ezren menekültek el a török csapások elől Afrínból

MN

2018. március 23., péntek 13:44, frissítve: péntek 15:05

167 ezer ember kényszerült otthona elhagyására az északnyugat-szíriai Afrín térségében a török hadsereg előrenyomulása miatt – idézi a távirati iroda az ENSZ pénteki jelentését.

A legtöbb ember – nagyjából 137 ezer – Tel Rif’at városból menekült el – mondta genfi sajtótájékoztatóján Jens Laerke, a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szóvivője. Hozzátette: Afrín városából is rengetegen elmenekültek, ott még 50-70 ezer lakos lehet.

Törökország január 20-án indított offenzívát a szíriai Afrín térségében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia fegyveresei ellen, akiket Ankara terroristának tart.

A török katonák és az őket támogató szíriai fegyveres szakadár erők vasárnap vonultak be Afrín belvárosába, ahol

átvették az ellenőrzést az YPG kurd milíciától, és kitűzték a török nemzeti lobogót – Szíria területén.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a megszállók fosztogatni kezdtek a városban, üzleteket, lakásokat, autókat dúltak fel.

Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn kilátásba helyezte, hogy kiterjeszti az Afrínban folytatott török műveleteket a kurdok lakta észak-iraki területekre is.

A katonai akcióknak az Egyesült Államok, de a szír kormány sem örül: az amerikai külügyminisztérium március 19-én „mély aggodalmát” fejezte ki a szíriai Afrínban kialakult helyzet miatt, közleményéből pedig úgy tűnik, hogy Afrínt evakuálták a török hadsereg támadásai miatt. 

A külügyminisztérium kommünikéje arra hívja fel az északnyugati térségben jelen lévő valamennyi „releváns szereplőt”, beleértve Törökországot, Oroszországot és a szíriai kormányzatot, hogy tegye lehetővé a nemzetközi humanitárius szervezeteknek a bejutást a térségbe.

A damaszkuszi vezetés a török csapatok kivonulását követelte hétfőn az északnyugat-szíriai Afrínból, amelyet az Ankarával szövetséges Szabad Szíriai Hadsereg nevű mérsékelt ellenzéki milícia vett be a hétvégén.

A szíriai külügyminisztérium az ENSZ-hez eljuttatott üzenetében illegitimnek nevezte a török csapatokat Afrínban. „Szíria követeli, hogy az inváziós erők haladéktalanul vonuljanak vissza az általuk megszállt szíriai földről” – teszi hozzá a damaszkuszi külügyi tárca.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.