ENSZ: Vezessék be az abortuszt a zikafertőzött országokban - Magyar Nemzet

ENSZ: Vezessék be az abortuszt a zikafertőzött országokban

MTI

2016. február 5., péntek 16:41, frissítve: péntek 16:49

Az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte a magzatokban feltehetően fejlődési rendellenességeket okozó zikavírus által sújtott országoktól pénteken, hogy tegyék lehetővé a fogamzásgátlást és az abortuszt a helyi nők számára.

Zeid Raad el-Husszein közleményében szorgalmazta, hogy az érintett országok

„késlekedés nélkül vizsgálják felül az abortuszt és a fogamzásgátlást korlátozó jogszabályaikat, hogy a gyakorlatban is eleget tegyenek az egészséghez való jog egyetemes emberi jogi kötelezettségének”.

A világszervezet emberi jogi főbiztosságának kérése kifejezetten a mélyen vallásos dél-amerikai országoknak szólt, amelyek többsége sem az abortuszt, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére azt várja a helyi nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe. „Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására” – kérdezte Cécile Pouilly, a főbiztosság szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Orvosszakértők szerint feltételezhető, hogy az egyébként hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus miatt több csecsemő születik kóros kisfejűséggel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy összefüggés van a zikavírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, aki mikrokefáliás csecsemőt hozott világra. Ugyanakkor egyelőre nem tudható biztosan, valóban van-e összefüggés, s ha igen, milyen mértékben tulajdonítható a vírusnak a kóros kisfejűség, mivel számos más tényező, egyebek közt az anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, illetve a mérési normák hiányossága is okozhat ilyen rendellenességet.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.