Eredménytelenül végződtek a görög koalíciós tárgyalások + Videó

NT

2012. május 11., péntek 19:51, frissítve: péntek 21:21

Kudarccal értek véget Görögországban pénteken a széles kormánykoalíció megteremtésére irányuló tárgyalások.

A Radikális Baloldal (Sziriza) nem hajlandó részt venni a konzervatívok, szocialisták és a Demokratikus Baloldal (Dimar) koalíciójában.

„A szocialisták és a konzervatívok megpróbálnak olyan kormányt alakítani, amely folytatja a takarékossági programot. A két párt levelet írt (Angela) Merkelnek (a német kancellárnak) és (Christine) Lagarde-nek (a Nemzetközi Valutaalap vezetőjének), amelyben elfogadják a takarékossági programot” – nyilatkozta a televízióban a Sziriza vezetője, Alexisz Ciprasz. „A takarékossági programot a nép elvetette, és egyetlen kormánynak sem szabad azt folytatnia” – fűzte hozzá, megismételve álláspontját, hogy a megszorító intézkedéseket semmissé kell nyilvánítani.

Az államok kötelezettségei függetlenek a kormányok váltakozásától, a szerződéseket akkor is be kell tartani, ha egy előző kormány kötötte meg azokat – figyelmeztette Párizst és Athént pénteken a német külügyminiszter.


Ezzel a koalíciós kormány alakításának esélye a minimálisra csökkent. A kezdeményezés ismét Karolosz Papuliasz államfő kezében van. Az alkotmány értelmében végső tárgyalásokat kell folytatnia a parlamenti pártok vezetőivel, hogy rávegye őket, mégis lépjenek egymással koalícióra.

A görög és francia választási eredmények azt jelzik, hogy az európai polgárok jelentős része nem érzi magáénak az Európai Uniót – jelentette ki Gyürk András az Európai Parlamentben.


A görög szocialisták vezetője, Evangelosz Venizelosz szombaton délelőtt találkozik az államfővel, és tájékoztatja őt, hogy fáradozásait nem kísérte eredmény.

Kiszámíthatatlan a helyzet

Teljesen kiszámíthatatlanná vált a görögországi helyzet, jelentős az esélye az újabb parlamenti választások kiírásának, és ha ezután olyan kormány alakul, amely elveti a külső segélyprogram feltételeit, az Görögország euróövezeti tagságának megszűnéséhez vezethet – vélekedtek pénteken londoni pénzügyi elemzők.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.