Érintett lehet az MI6 a kínzásokban

LM

2012. január 13., péntek 17:49

Rendőrségi vizsgálat indul Nagy-Britanniában annak tisztázására, hogy a brit titkosszolgálat érintett volt-e két személy Líbiának való átadásában, illetve megkínzásában – jelentette internetes oldalán a CNN amerikai hírcsatorna.

A két férfit, Abdel-Hakim Belhadzs korábbi felkelőt, a tripoli Katonai Tanács jelenlegi vezetőjét és Számi al-Szádit, egy Moammer Kadhafi ellen harcoló mudzsahid csoport korábbi tagját Bangkokban, illetve Hongkongban fogták el 2004-ben. Titkos hazaszállításukat követően hat évig tartották őket börtönben, elmondásuk szerint embertelen körülmények között. Őrzőik rendszeresen kínozták és bántalmazták őket.

Állításuk szerint őrizetbe vételükben és megkínzásukban a brit külföldi hírszerzés, az MI6, illetve a CIA, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség ügynökei is részt vettek.

A londoni rendőrség és a főügyészség közös közleménye szerint a két ügyben megfogalmazott vádak olyan súlyosak, hogy azok mielőbbi kivizsgálása közérdek. Az MI6 vezetője és a miniszterelnöki hivatal is teljes körű együttműködést ígért az eljárás során.

David Cameron miniszterelnök már tavaly elrendelte egy független bizottság felállítását annak kivizsgálása céljából, milyen szerepet játszott Nagy-Britannia azokban a súlyos jogsértésekben, amelyek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően más országok által őrizetbe vett személyek fogva tartása alatt történtek. A vizsgálóbizottság azonban csak a rendőrségi eljárások lefolytatását követően kezdheti meg munkáját.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.