Nem legalizálná a nemi erőszakot a blogger

Lakner Dávid

Lakner Dávid

2016. február 11., csütörtök 19:57, frissítve: csütörtök 20:06

Egy ismeretlen, férfiasságról író marylandi bloggerből vált hirtelen egy erőszakpárti aktivistaként közismert alakká Roosh V., csakhogy ő állítása szerint nem is azt állította, amit mások neki tulajdonítottak.

Sajtókonferencián magyarázkodott újságíróknak Roosh V., azaz a 36 éves Daryush Valizadeh, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy egy állítólag szatirikus posztban kiállt a nemi erőszak bizonyos esetekben történő legalizációja mellett – olvasható a Reason oldalán. A férfit nem sokkal ezelőttig csak követői tartották számon: közlése szerint egy neomaszkulinitási mozgalmat vezetett, fő felületként blogját, illetve a férfioldalként ismert Return of Kingst használva. Emellett megjelentek saját kiadású könyvei is arról, miként lehet különböző nőket lefektetni más országokban. A férfi szerint leginkább arról írt, mi a nők felszedésének művészete – ismertté ugyanakkor azzal vált, hogy rajongóknak kezdett el szervezni megbotránkoztató találkozókat világszerte.

Áldozati szerepbe bújt, de túl is reagálták

Miután napvilágot látott, hogy a férfi szerint törvényesnek kellene lennie az otthonon belül elkövetett nemi erőszaknak, felbolydult az internet, Roosh V. pedig egy csapásra Amerika leggyűlöltebb emberévé vált. Ugyanakkor a libertárius Reason szerzőnője, Elizabeth Nolan Brown szerint valójában a férfi karaktere jóval közelebb áll a gamergate-ügyben feministákat kritizáló Breaitbart-munkatárséhoz, Milo Yiannopuloushoz, mint ahhoz, hogy ő testesítse meg a nőgyűlölet Ku-Klux-Klanját.

A Reason munkatársa kitért arra: a támadások hatására egyfajta áldozati szerepet öltött Roosh V, paranoiával és különböző biztonsági módszerekkel reagálva a kritikákra. A konferenciára például már-már konspiratív módon lehetett eljutni, emellett pedig a férfi Twitteren arról írt, hogy Ausztrália határőrizete gyenge és könnyen be fog oda jutni egy csónak segítségével. A törvényesített erőszakhoz hasonlóan abszurd, bizarr állításra pedig szintúgy rögtön azonnali és halálosan komoly választ kapott: Ausztrália bevándorlási minisztere, Peter Dutton közölte, Roosh ugyan be nem teszi országába a lábát.

Szóba került Roosh az Egyesült Királyság parlamentjének alsóházában is február 4-én, itt Kate Green képviselő kérte: nyilvánítsák a Return Of Kings rajongóit gyűlöletcsoporttá, ezáltal törvénytelenné téve a tagságot. Karen Bradley válasza szerint a belügyi tárca kitilthat külföldi állampolgárt, ha jelenléte nem járul hozzá a közjóhoz, de egyedi eseteket nem tud kommentálni. Azért hozzátette, hogy egyeztet a Facebookhoz hasonló oldalakkal a Return Of Kings tartalmainak letiltásáról. De Kanadában sem látták (volna) szívesen Roosh V.-t: 45 ezren írták alá a petíciót, mely szerint a férfi az országban tartózkodhat, ezért követelik az illetékeseket, intézkedjenek a kitiltásáról.

Kirobban a morális pánik

A Reason által említett találkozón Roosh V. panaszosan említette: őt nevezték ki Amerika egyik leggyűlöltebb emberének. Elizabeth Nolan Brown pedig cikkében úgy vélte: szerinte a dolgot a kattintásszámok növeléséért nagyították fel és tüntették fel jelentőségteljesebbnek a valóságosnál, erőszakpárti aktivistát a címlapokon említve, miközben ez nem teljesen fedte a valóságot. Brown szerint leginkább a morális pánik terjedésével kapcsolatos esettanulmányról érdemes beszélni.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A vita azután robbant ki, hogy Roosh V. a blogján arról írt, szerinte legalizálni kellene magánterületen a nők megerőszakolását. Csakhogy a férfi állítása szerint a Hogyan állítsuk meg az erőszakot? című írása csupán szatirikus jellegű volt, és sehol nem kellene szerinte legalizálni a nemi erőszakot. Nolan Brown szerint akár trollkodásnak tekintjük, akár gondolatkísérletnek, Roosh V. akkor is leginkább csak a saját stílusában provokált, és valójában nem kívánja az erőszak legalizálását.

Összegyűlni is másért akartak

A férfi valójában erőszakpárti gyűléseket sem kívánt szervezni – írta a Vox.com szerzőnője, Emily Crockett. A találkozókat Roosh V. meghirdetésük után lemondta, mondván, nem tudja biztosítani a megjelentek biztonságát. Erre azért volt szükség, mert egy torontói női bokszklub is jelezte: találkozzanak csak a Return Of Kings tagjai, ott lesznek ők is. De nemcsak a bokszolónők szervezkedtek, az Anonymous például felfedte a férfi lakcímét és egyéb adatait is. A Vox.com szerint ugyanakkor a meghirdetett események leírásai sem explicite, sem implicite nem szóltak a nemi erőszak támogatásáról. Roosh V. ezeket leginkább törzsi gyűléseknek nevezte, ahol a heteroszexuális férfiak összegyűlnek és megbeszélik, miért nyomják el őket a feministák. Tény, hogy Roosh V. és követői mondtak több gyomorforgató dolgot is az erőszakról és a szexuális ragadozásról, de ettől még szükségtelen vészmadárkodás volt arról írni, hogy erőszakpárti gyűléseket szerveznek – szögezte le Emily Crockett.

Meglehet, Roosh V. „szexista disznó”, de emlékszünk még arra, amikor különböző emberek csupán szexista disznónak vagy hímsovinisztának nevezték a másikat, ahelyett, hogy rögtön nemzetközi biztonsági kockázatnak bélyegezzék őket? – tette fel a kérdést írásában a Reason szerzőnője.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.