Esélyes az Egyesült Államok megelőző csapása Észak-Koreára

MN

2017. október 12., csütörtök 11:24, frissítve: csütörtök 12:20

Észak-Koreára megelőző csapást mérhet az Egyesült Államok, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakéta felrobbantására készül a Csendes-óceán felett. Ezt amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a japán a Jomiuri Sinbun újság írta. Az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett magas rangú forrására hivatkoznak, amikor az amerikai „elsöprő erő” bevetésének lehetőségét vetik fel, illetve öngyilkos akciónak nevezik az észak-koreai vezető lehetséges próbálkozását.

Az MTI szerint Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán mondta, hogy Phenjan az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre adott válaszként hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett, amely döntés Kim Dzsongun felelősségi körébe tartozik. Szavada Tecuo, a tokiói egyetem szakértője a Jomiuri Sinbunnak adott nyilatkozatában lehetségesnek tartja, hogy Észak-Korea rendelkezik az ehhez szükséges műszaki potenciállal: „Technológiájuk nem tökéletes, de képesek felrobbantani egy ilyen nukleáris robbanófejet az adott magasságban.” Hozzáfűzte azonban: Phenjan sikeresen halad a nukleáris töltetek miniatürizálásában, és amennyiben a Csendes-óceán felett tíz kilométeres magasságig felrobbant egy ezer kilotonna hatóerejű hidrogéntöltetet, akkor tíz kilométer sugarú körben repülőgépek semmisülnek meg, hajók süllyednek el. Észak-Korea júliusban kétszer hajtott végre kísérletet Hvaszon-14 típusú ballisztikus rakétával. Az augusztus végi, szeptemberi kísérletében a közepes hatótávolságú rakéta Japán felett haladt el. Phenjan szeptember 3-án állítása szerint hidrogénbombával hajtott végre kísérleti robbantást.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.