Esélyes az Egyesült Államok megelőző csapása Észak-Koreára

MN

2017. október 12., csütörtök 11:24, frissítve: csütörtök 12:20

Észak-Koreára megelőző csapást mérhet az Egyesült Államok, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy Phenjan nukleáris robbanófejjel ellátott ballisztikus rakéta felrobbantására készül a Csendes-óceán felett. Ezt amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a japán a Jomiuri Sinbun újság írta. Az amerikai védelmi minisztérium meg nem nevezett magas rangú forrására hivatkoznak, amikor az amerikai „elsöprő erő” bevetésének lehetőségét vetik fel, illetve öngyilkos akciónak nevezik az észak-koreai vezető lehetséges próbálkozását.

Az MTI szerint Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán mondta, hogy Phenjan az amerikai ellenséges politikára és fenyegetésekre adott válaszként hidrogénbombát robbanthat a Csendes-óceán felett, amely döntés Kim Dzsongun felelősségi körébe tartozik. Szavada Tecuo, a tokiói egyetem szakértője a Jomiuri Sinbunnak adott nyilatkozatában lehetségesnek tartja, hogy Észak-Korea rendelkezik az ehhez szükséges műszaki potenciállal: „Technológiájuk nem tökéletes, de képesek felrobbantani egy ilyen nukleáris robbanófejet az adott magasságban.” Hozzáfűzte azonban: Phenjan sikeresen halad a nukleáris töltetek miniatürizálásában, és amennyiben a Csendes-óceán felett tíz kilométeres magasságig felrobbant egy ezer kilotonna hatóerejű hidrogéntöltetet, akkor tíz kilométer sugarú körben repülőgépek semmisülnek meg, hajók süllyednek el. Észak-Korea júliusban kétszer hajtott végre kísérletet Hvaszon-14 típusú ballisztikus rakétával. Az augusztus végi, szeptemberi kísérletében a közepes hatótávolságú rakéta Japán felett haladt el. Phenjan szeptember 3-án állítása szerint hidrogénbombával hajtott végre kísérleti robbantást.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.