Észak-Korea felkészült a harmadik atomrobbantásra

PR

2012. május 2., szerda 15:45

Észak-Korea befejezte a harmadik kísérleti atomrobbantás előkészítését – közölte szerdán a dél-koreai kormány mellett dolgozó egyik szakértő.

„Észak-Korea a jelek szerint befejezte a harmadik atomrobbantás műszaki előkészületeit. Jelenleg már csak a politikai döntésre van szükség” – mondta a nevének elhallgatását kérő szakértő újságíróknak. A dél-koreai és az amerikai titkosszolgálat figyelemmel kíséri a pongjeri atomlétesítményben folyó tevékenységet – tette hozzá. A szakértő szerint Phenjan ezúttal magas fokon dúsított urániumot használ majd, amelyből Észak-Koreának három-hat atombomba gyártására elégséges mennyiség áll a rendelkezésére – plutóniumkészletén kívül.

Az ország a szankciók ellenére sem enged, folytatja nukleáris kísérleteit. Sőt, a héten már arról szóltak a hírek: Észak-Korea nagy teljesítményű mobil fegyverekkel képes lenne csapást mérni az Egyesült Államokra.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal gyanúsítják Észak-Koreát, hogy az április 13-i kudarccal végződött rakétakísérlet után most kísérleti atomrobbantást akar végrehajtani. A rakéta, amellyel a nyugati nagyhatalmak szerint Phenjan hosszú távú rakétakísérletet akart végezni, röviddel a start után felrobbant. A két korábbi – 2006. októberi és 2009. májusi – kísérleti atomrobbantást szintén rakétakísérlet előzte meg. A műholdas felvételek szerint a pongjeri atomlétesítményben fokozott tevékenység tapasztalható – jelentette a múlt héten egy Észak-Koreára szakosodott amerikai internetes oldal.

Észak-Korea 2007 júliusában állította le a jongbjoni létesítményt, ahol plutóniumot állítottak elő, és 2008 júniusában lerombolta az atomreaktor hűtőtornyát. Szakértők szerint Phenjan addigra hat-nyolc atombomba gyártásához elegendő plutóniumot állított elő. 2010-ben Phenjan engedélyt adott egy amerikai tudósnak egy jongbjoni urándúsító üzem meglátogatásához, ahol a tudós szerint több mint ezer, az észak-koreai hatóságok szerint pedig 2000 centrifuga működik. Szakértők szerint a jongbjoni urándúsító kapacitása évi 40 kilogramm erősen dúsított uránium. Feltételezve, hogy az üzemet 2009-ben indították be, Észak-Koreának három-hat atombombához elegendő urániuma lehet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.