Észak-Korea nem engedi be a szakértőket

WA

2012. április 17., kedd 08:30, frissítve: kedd 08:45

Észak-Korea nem fogja beengedni a területére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit, hogy tanulmányozzák atomprogramját – jelentette kedden a tokiói média diplomáciai forrásokra hivatkozva.
Mint azt megírtuk, első jelentős nyilvános beszédét mondta el Kim Dzsong Un, Észak-Korea új vezetője vasárnap a kommunista államot megalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésének századik évfordulója alkalmából Phenjanban rendezett nagyszabású katonai parádén.

A Kyodo hírügynökség szöuli keltezésű, „egy magas rangú amerikai külügyi illetékest” idéző jelentésében közölte, Phenjan felfüggeszti a tárgyalásokat a NAÜ-ellenőrök beengedéséről válaszul arra, hogy Washington leállította a neki szánt élelmiszersegélyt.

A jelentésben nem szerepel a hírügynökséget tájékoztató illetékes neve, de Barack Obama amerikai elnök kelet-ázsiai megbízottja hétfő este Szöulban járt az észak-koreai rakétaindítást követő térségbeli körútja keretében.

Phenjan február 29-én elvi beleegyezését adta arra, hogy visszaengedi az országba a NAÜ-ellenőröket, felfüggeszti az urándúsítást és más intézkedéseket foganatosít, ha élelmiszert kap az Egyesült Államoktól. Washington azt ígérte, hogy 240 ezer tonna élelmiszert szállít ez esetben Észak-Koreának, de több ízben is figyelmeztette a phenjani rezsimet, hogy a nagy hatótávolságú rakétákkal folytatott kísérletek miatt ez meghiúsulhat. Washington végül a műholdfelbocsátásnak mondott rakétakísérlet miatt, április 13-án jelentette be, hogy leállítja az Észak-Koreának szánt élelmiszersegélyt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozottan elítélte az észak-koreai rakétaindítást. Phenjan újabb szankciókra számíthat. Észak-Koreának be kell fejeznie a ballisztikus rakéták és atomfegyverek fejlesztését, különben a Szovjetunió sorsára jut – mondta hétfőn Ri Mjong Bak dél-koreai államfő.

Ismert, az előzetes nemzetközi tiltakozások dacára Észak-Korea múlt pénteken fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, amellyel állítása szerint műholdat kívánt a világűrbe juttatni, de kudarcot vallott: a rakéta japán és dél-koreai közlés szerint a felbocsátás után röviddel a tengerbe zuhant.

A csúfos kudarc ellenére is van miért aggódni a kommunista állam fegyverkezési programját illetően: egy dél-koreai újság meg nem erősített információi szerint a pénteken fellőtt Unha–3 rakétánál egy 25 százalékkal hosszabb interkontinentális ballisztikus rakéta is használatra készen várakozik a Szanum Dong kutató- és fejlesztőközpontban. Japánban és a Fülöp-szigeteken még múlt csütörtökön rendeltek el riadókészültséget, mivel arra számítottak, a rakéta átrepül a két ország felett, vagy legalábbis megközelíti őket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.