Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtott végre, állítólag hidrogénbombával

MN

2017. szeptember 3., vasárnap 08:08, frissítve: vasárnap 19:19

Észak-Korea föld alatti atomrobbantást hajtott végre vasárnap, immár a hatodikat, amely két erős földrengést váltott ki. A hivatalos közlés szerint hidrogénbombát robbantottak.

Észak-Korea hivatalos bejelentése szerint sikeresen tesztelt vasárnap egy hidrogénbombát. Az állami tévében azt közölték, hogy a bomba interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Az észak-koreai tévé szerint a teszt elvégzésére Kim Dzsongun, az ország vezetője adott utasítást. Ez volt az elzárkózó diktatúra hatodik kísérleti atomrobbantása.

Már a bejelentés előtt sejteni lehetett, hogy kísérleti atomrobbantás történt, mivel két erős földrengést lehetett észlelni, amelynek epicentruma az ismert Phunggje-ri kísérleti telepnél lehetett. Az első rengés erősségét a Richter-skálán 6,3-asnak mérte a dél-koreai, a kínai és az amerikai földrengéstani intézet, és körülbelül 10 kilométerrel a felszín alatt indult el. A második pedig, amely a kínai intézet szerint 4,6-es erősségű volt, közvetlenül felette, a földfelszínről, nyolc perccel később. Az első rengést közép-európai idő szerint 5 óra 34 perc körül észlelték.

 
Az észak-koreai hírügynökség által, dátum nélkül kiadott képen Kim Dzsongun legfőbb vezető tanulmányoz egy fémszerkezetet egy ismeretlen helyszínen
Fotó: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Abból, hogy az első rengés 6,3-as erősségű volt, arra lehet következtetni, hogy ez volt Észak-Korea eddigi legnagyobb erejű kísérleti atomrobbantása, legalább 10-szer akkora (száz kilotonnás), mint a tavaly szeptemberi ötödik – közölte szinte egybehangzóan a dél-koreai és a japán földrengéstani intézet, valamint a szöuli nemzeti egyetem egyik nukleáris mérnök-professzora.

A dél-koreai hadsereg megerősítette, hogy az első rengés mesterséges volt, riadót rendeltek el, és műveleti készültségbe helyezték a nukleáris válságokra reagálni hivatott egységet. Mun Dzsein dél-koreai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

 
A japán meteorológiai ügynökség munkatársa mutatja a szeizmográfiai adatokat az észak-koreai kísérleti atomrobbantásról Tokióban 2017. szeptember 3-án
Fotó: Kazuhiro Nogi / AFP
 

A japán kormány az ország földrengéstani intézetének információi alapján megerősítette, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Kono Taro külügyminiszter újságíróknak beszámolt arról, hogy Tokió tiltakozott Észak-Koreánál a robbantás miatt és elfogadhatatlannak nevezte.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az észak-koreai határhoz közel lévő Jancsi kínai város egyes lakosai arról számoltak be, hogy körülbelül 10 másodpercen át érezték az első rengést, majd a másodikat is.

 

Észak-Korea néhány órával korábban jelentette be, hogy „nagy pusztító erejű” hidrogénbombát fejlesztett ki, amelyet fel lehet szerelni az új interkontinentális ballisztikus rakétákra, s amelyet Kim Dzsongun elnök vasárnap személyesen is megvizsgált. Dél-koreai médiumok áprilisban jelentették, hogy Észak-Korea befejezte az előkészületeket egy újabb kísérleti atomrobbantáshoz.

A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – hangsúlyozta vasárnapi Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök. Trump az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást.

Az elnök annak a nézetnek adott hangot, hogy „Észak-Korea lator állam, amelynek a magatartása immár fenyegetést és a  zavar forrását jelenti Kína számára is, amely segíteni kíván ugyan, de ez egyelőre kevés sikerrel járt”. Az elnök üzenete az első amerikai reagálás volt Phenjan vasárnapi bejelentésére. Korábban a Fehér Ház azt közölte, hogy Trump telefonon beszélt Abe Sinzó japán miniszterelnökkel, és megvitatta vele „az Észak-Koreára gyakorolt nyomás maximalizálása érdekében teendő lépéseket”. Az erről szóló közleményből azonban nem derült ki, hogy a beszélgetés a feltételezett észak-koreai atomkísérlet előtt vagy után történt.

A legújabb észak-koreai kísérleti nukleáris robbantás új nagyságrendű fenyegetést jelent – hangsúlyozta vasárnapi nyilatkozatában a brit külügyminiszter. Boris Johnson a Sky News televíziónak nyilatkozva újabb vakmerő provokációról beszélt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy Észak-Korea – mint fogalmazott – még közelebb került a hidrogénbomba előállításához, ami szavai szerint új dimenziójú fenyegetést jelent.  A miniszter leszögezte ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia előnyben részesíti a válság diplomáciai megoldását és ellenez mindenfajta „katonai opciót”. 

Tárgyalásokra szólított fel minden érintett felet az orosz külügyminisztérium, amely ezt tartja az egyetlen lehetséges eszköznek a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezésére. Egyúttal arra figyelmeztetve, hogy Phenjan számára súlyos következményekkel jár, ha folytatja a nukleáris fegyverek elterjedését gátoló rend aláásását.

Emmanuel Macron francia államfő szerint újabb phenjani provokáció történt, és mindenekelőtt arra van szükség, hogy a nemzetközi közösség visszatérítse Phenjant a tárgyalások útjára, és rákényszerítsék nukleáris programjának beszüntetésére.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.