Észak-Korea véres szájjal fenyegeti Japánt és Amerikát

MN

2017. szeptember 14., csütörtök 08:29, frissítve: csütörtök 08:52

Az észak-koreai állami hírügynökség csütörtökön kiadott közleményében azzal fenyegette meg Japánt, hogy atomfegyverekkel süllyeszti el a szigetországot, az Egyesült Államokat pedig hamuba és sötétségbe borítja, amiért támogatta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az elzárkózó diktatúra atomprogramja miatt bevezetett újabb szankciókat. Dél-Koreát a közleményben egyszerűen az „árulók és kutyák” jelzőkkel illették.

A hasonló fenyegetőzés nem jelent újdonságot, Phenjan rendszeresen ad ki hasonló közleményeket. A feszültség a régióban azonban új szintre jutott, miután Észak-Korea szeptember 3-án végrehajtotta hatodik, minden eddiginél nagyobb kísérleti atomrobbantását, állítólag egy hidrogénbombával, amely tizenhatszor erősebb lehetett, mint az 1945-ben Hirosimára dobott amerikai atombomba.

Csütörtökön arról adott hírt a Nikkei című japán pénzügyi napilap, hogy a japán haditengerészet tölti fel üzemanyaggal a Japán-tengeren állomásozó amerikai rombolókat. Ez új szintjét jelenti a két ország közt eddig is meglévő együttműködésnek: a rakétaelhárító rendszereket hordozó amerikai hadihajóknak így nem kell megszakítaniuk a műveleteiket, hogy tankolás céljából a kikötőkbe hajózzanak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.