Észak-koreai szankciók: Kína is bekeményített

2018. február 23., péntek 07:55, frissítve: péntek 08:43

Egy év alatt felével esett vissza a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelem értéke, a januári érték még az egy hónappal korábbihoz képest is 31 százalékos csökkenés – írja a Reuters hírügynökség. Összesen kevesebb mint 215 millió dollár összegben kereskedett hatalmas szomszédjával a remeteállam; ez 2014 júniusa óta a legkisebb érték.

Bár Peking Észak-Korea utolsó jelentős támogatója volt, mára beállt az Egyesült Államok által sürgetett szankciós politika mögé, amelynek célja végső soron gazdaságilag kivéreztetni Kim Dzsongun rezsimjét.

Januárban Kína nem vett szomszédjától sem szenet – mely nagyon fontos bevételi forrás volt Észak-Koreának –, sem vasat, sem pedig ólmot. Ami pedig szintén lényeges, olajat sem adott el nekik, csak valamennyi kerozint – talán részben azért, hogy a menetrend szerinti Phenjan–Peking-repülőjárat mégiscsak működőképes maradjon.

Az viszont még így sincs kizárva, hogy a szükséges nyersanyagokhoz és egyéb termékekhez Észak-Korea a feketepiacon keresztül mégiscsak hozzájut, bár valószínűleg a szükségesnél jóval kevesebbhez.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.