Eszméletlen nagyot bukott Tavares

NT

2013. október 17., csütörtök 12:30, frissítve: csütörtök 16:45

Egyedül maradt Rui Tavares a Magyarország elleni kritikus álláspontjával az Európai Parlament (EP) szakbizottságában. Az ülésen még a szocialista Göncz Kinga is az európai rendőrakadémia budapesti helyszíne mellett foglalt állást.

Tavares a bizottság elnökéhez és koordinátoraihoz címzett levelében előzőleg úgy vélekedett, hogy a CEPOL Budapestre költöztetése – ami mellett a múlt héten állást foglaltak az EU-országok belügyminiszterei – ellentmondana az EP azon határozatának, amely elmarasztalta Magyarországot az alapvető jogok helyzetét illetően.

Nem voltak vevők Tavaresre

A fideszes Gál Kinga a LIBE-ülés után magyar újságíróknak kiemelte: senki nem volt igazából „vevő” Tavares felvetésére. A szocialista Göncz Kinga a bizottsági ülésen a CEPOL budapesti helyszíne mellett érvelt, majd újságírókkal beszélgetve ehhez hozzátette: az európai rendőrtovábbképzés székhelyének az ügyét el lehet választani az alapvető jogok magyarországi helyzetétől.

A CEPOL ebben a tanévben még Nagy-Britanniában működik, de a londoni kormány a jövő tavasztól már nem kíván  elhelyezést biztosítani az intézménynek, ezért annak új helyszínt kell találni. Az Európai Bizottságnak az volt az eredeti javaslata, hogy vonják össze a CEPOL-t az EU-országok rendőrségeinek együttműködési szervezetével, az Europollal, amelynek a székhelye Hága.

Informális vita volt

A CEPOL székhelyének megváltoztatásához az EP jóváhagyására is szükség van. A csütörtöki LIBE-ülés azonban még csak előzetes, informális jellegű vita volt, hiszen a tanácstól még nem is érkezett hivatalos javaslat a parlamenthez. Tavares a LIBE-elnökhöz és a koordinátorokhoz intézett levelében azt írta, úgy értesült, hogy a miniszterek informálisan a magyar jelentkezést fogadták el, amit ő sajnálatosnak tart.

Tavares  a csütörtöki bizottsági ülésen is emlékeztetett arra, hogy az EP július 3-án – az ő jelentése alapján – határozatot fogadott el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről. Annak fő megállapítása az, hogy a magyarországi alkotmányos és egyéb jogi változások iránya ellentmond az uniós alapértékeknek. A Tavares-jelentés alapján elfogadott EP-határozat ezért számos javaslattal él. Tavares a csütörtöki bizottsági ülésen hangoztatta: ő maga fog gratulálni Budapestnek a CEPOL elhelyezéséhez, feltéve, ha foglalkoznak az EP-határozatban megfogalmazott aggályokkal.

Inkább a parlament szerepköréről vitáztak

A LIBE-ülésen ez a felvetés azonban visszhangtalan maradt, és a vita inkább arról folyt, milyen szerepet kell játszania a parlamentnek olyan esetekben, amikor együttdöntési joga valamely uniós ügynökség elhelyezésével kapcsolatos – például el kell-e merülnie az egyes pályázatok értékelésében. A LIBE-ülésen világossá vált, hogy a CEPOL-ügy uniós intézményközi kérdéssé vált, ami vagy úgy oldható meg, hogy az Európai Bizottság az Europol–CEPOL összevonási javaslat helyett új indítványt tesz – hivatalosan ugyanis még ma is csupán az összevonási indítvány fekszik a parlament asztalán –, vagy pedig a tagországok egynegyede (jelenleg hét tagállam) kezdeményezésére a tanács fordulhat a hivatalosan az EP-hez a maga javaslatával.

A helyszín Budapest – ez történt eddig

A történet előzménye, hogy az európai uniós belügyminiszterek tanácsának döntése alapján Budapestet ajánlották az európai uniós rendőrtovábbképző központ székhelyéül. Ezt követően Rui Tavares levélben kereste meg az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottságának tagjait, jelezve nekik, hogy aggasztónak tartja a belügyminiszterek tanácsának döntését, és Magyarország ellen próbálja hangolni a döntéshozókat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Fidesz több alkalommal is annak a véleményének adott hangot, hogy a „tavaresi eljárás” mögött egyértelműen a magyar szocialisták állnak, de ezt Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja cáfolta, sőt azt mondta, nekik kifejezetten érdekükben áll, hogy az akadémiát a magyar fővárosban alakítsák ki. A kormánypárt elfogadta az MSZP érvelését, azonban kérték őket, hogy ha valóban támogatják a központ létrejöttét, akkor szólítsák fel a portugál zöldpárti politikust, hogy hagyja abba Magyarország lejáratását, és vonja vissza a magyar kormányt alaptalanul támadó levelét. (Bővebben itt)

Később a Fidesz a portugál politikusnál érdeklődött arról, hogy valóban meg akarja-e fúrni a kiképzőközpont tervét, amire Tavares azt válaszolta, „gratulál Magyarországnak”, amiért az Európai Tanács úgy döntött, a CEPOL központja Budapest legyen. Hozzátette akkor, „következetesen” ellenezte azt, hogy az Europolt és a CEPOLT összeolvasszák, mint ahogyan azt az Európai Bizottság akarta, és akkor Hollandiába, Hágába került volna az egyesített szervezet székhelye. Kifejtette, mivel a magyar kormány kész politikai párbeszédet folytatni az európai intézményekkel a jogállamiság, az alapjogok és a demokratikus értékek terén az említett kérdések megoldására, „reményemet fejezem ki, hogy az Európai Parlament állásfoglalásához hűen jóváhagyja, hogy Budapest legyen a CEPOL székhelye”.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.