EU-tagság: Cameron a legjobb megoldásról beszélt

MTI

2016. január 10., vasárnap 15:12, frissítve: vasárnap 15:15

A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia számára a legjobb megoldás az lenne, ha sikerülne elérni az Európai Unió London által igényelt reformjait és Nagy-Britannia e megreformált EU tagja maradhatna.

David Cameron, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott évindító interjút, megismételte ugyanakkor azt a többször hangoztatott álláspontját, amely szerint ha nem sikerül elérni e reformokat, arra az esetre ő nem zár ki semmit Nagy-Britannia EU-tagságának sorsával kapcsolatban. Hozzátette: Nagy-Britannia a kereskedelemből és az együttműködésből eredő előnyökért csatlakozott az akkori európai közösséghez, és most sem kíván részt venni „valamiféle európai szuperállam” kialakításában. „Ha megkérdezzük az embereket, hogy mi zavarja őket a leginkább Európában, nagyon sokan azt mondják, hogy a túlterjeszkedő politikai unió (…). Erre én azt mondom, hogy akkor ebben ne vegyünk részt” – fogalmazott a brit kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy a brit közszolgálati szféra készít-e „szükséghelyzeti terveket” arra az esetre, ha a brit EU-tagságról tervezett népszavazáson a választók úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, a brit miniszterelnök kitérően úgy válaszolt, hogy a közszolgálati szféra az ő tárgyalási stratégiájának támogatásán dolgozik „éjjel-nappal”. Cameron hozzátette ugyanakkor, hogy ha ilyen eredmény születik a referendumon, „az új helyzet” lenne, és akkor természetesen ki kell dolgozni az ennek megfelelő működési feltételeket.

Elsősorban az Európai Uniót megreformálni hivatott négypontos csomagja támogatásáért lobbizott csütörtökön David Cameron Budapesten, amikor Orbán Viktorral és Áder Jánossal is találkozott.

Hajlandó lenne kompromisszumra

Cameron közvetett utalást tett arra, hogy hajlandó lenne kompromisszumra a brit reformigények legvitatottabb elemével kapcsolatban, amelynek alapján az EU-társállamokból érkező munkavállalók csak négy év munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális juttatások teljes köréhez. A brit miniszterelnök kijelentette: ez a korlátozási terv napirenden marad mindaddig, amíg a brit kormány nem lát olyan alternatív javaslatot, amely „ugyanilyen erőteljes és érdemi”. „Számomra a cél elérése a fontos”, a cél pedig az, hogy megszűnjön a brit szociális ellátórendszer „természetellenes húzóereje”, amely Nagy-Britanniába vonzza a munkavállalókat külföldi EU-társállamokból – mondta Cameron a vasárnapi BBC-interjúban. Ennek fontosságát szerinte a számok is alátámasztják. Elmondta: a többi EU-tagállamból Nagy-Britanniába munkavállalási céllal utazók 60 százalékának nincs állásajánlata, amikor megérkezik, és a sikeresen elhelyezkedők 40 százaléka is „komoly összegű” szociális támogatásban részesül, amely egyes esetekben „7-8-9-10 ezer fonttal” is megtoldja éves jövedelmüket.

Kitérő választ adott Cameron

Cameron kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy ha a jövő hónapban esedékes EU-csúcson sikerül megállapodásra jutni a brit reformigényekről, akkor már a nyárra ki lehetne-e írni a brit EU-tagságról tervezett népszavazást. Kijelentette: szeretné, ha februárban sikerülne egyezségre jutni, és „utána jöhetne a referendum”. Az időzítésnél azonban fontosabbak a megállapodás tartalmi elemei, és ha februárban nem születik megállapodás, akkor folytatódnak a tárgyalások – mondta a brit kormányfő. Hangsúlyozta, hogy a brit EU-referendumról elfogadott törvény 2017 végéig írja elő a népszavazás megtartását. Cameron igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hivatalban marad-e akkor is, ha a népszavazáson a brit választók úgy döntenek, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.