Európa „beteg demokráciái”: Magyarország kapta a legtöbb bírálatot

Arató László (Brüsszel)

2018. január 10., szerda 09:09, frissítve: szerda 14:39

Európa „beteg demokráciáiról” készítettek összeállítást jogvédő és civil szervezetek, amelyet Brüsszelben mutattak be. A kézikönyv négy országot tárgyal részletesen, Magyarországot, Horvátországot, Lengyelországot és Szerbiát. A kiadvány bemutatása során a legnagyobb figyelmet az illiberális demokráciák, vagyis Magyarország és Lengyelország kapta, de az Orbán-kormány egyértelműen több bírálatban részesült, mint a varsói kabinet.

A rendezvényen Frank Engel, az Európai Néppárt (vagyis a Fidesz pártcsaládjának) EP-képviselője arról beszélt, hogy csak az EU-s források tartják életben az orbáni rendszert, amely gyűlöletkampányt folytat egy olyan csoport, a menekültek ellen, amely nincs is jelen az országban.

Sophie in 't Veld holland liberális képviselő azért bírálta a magyar miniszterelnököt, mert Orbán egy interjúban a szíriai menekülteket muszlim invázióként jellemezte, a politikus szerint ehhez hasonló boszorkányüldözésnek nincs helye Európában. Azt is javasolta a Fidesz elnökének, hogy ha nincs tisztában az uniós alapértékekkel, akkor vegye elő az uniós alapszerződés második pontját, nyomtassa ki és ragassza fel mindenhová, hiszen ott egyértelműen rögzítve vannak ezek az értékek.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta: bár még mindig hasonló problémákat jelentenek az illiberális rendszerek az európai demokrácia számára, de már megfigyelhető, hogy a közvélemény és a döntéshozók képesek fellépni a populistákkal szemben. Ebben a munkában nagyon nagy segítség lenne az erős civil társadalom, de éppen ez az a réteg, amelyet a hatalmukat koncentráló kormányok „kipécéztek” és el akarnak lehetetleníteni. Holott a civil szervezetek feladata lenne az emberek objektív tájékoztatása, segítése, a jogállam védelme, valamint a polgári szabadságjogok megőrzése.

A jogállamisággal kapcsolatos viták a jövőben napirenden maradnak Brüsszelben, az EP-ben irányító többséget adó két csoport, az Európai Néppárt és a Liberálisok megállapodásának köszönhetően egy ellenőrző mechanizmust dolgoznak ki, amelynek segítségével évente minden tagállamban képet lehet kapni a demokrácia állapotáról.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.