Európai dominót indíthat el a liberálisok bukása

2013. szeptember 24., kedd 09:06

Európai hatása lehet a német Szabad Demokrata Párt (FDP) kiesésének, aminek az egyik legfőbb oka, hogy nem sikerült adócsökkentési ígéreteiket teljesíteni – vélekedtek politikai elemzők a szeptember 22-én történtekről. A csúfos kudarc a magyar liberálisoknak sem jött jól, valamint a jövő évi európai parlamenti választásokon is alapvetően írhatja át az erőviszonyokat.

Az FDP csődöt mondott szeptember 22-én, mivel a liberálisok 2009-ben rekordot jelentő 14,6 százalékkal szakították át a célszalagot, biztos többséghez juttatva a parlamentben a polgári pártok tandemjét. Ezúttal viszont elbuktak az 5 százalékos küszöbön, s így (1949 óta először) nem lesznek jelen a parlamenti padsorokban.

Az eredmény azonban nemcsak a német liberális pártnak rossz hír Paár Ádám szerint, hanem mindazoknak, akik Magyarországon reménykednek egy liberális gyűjtőpárt megszerveződésében. Ez a hír mélyebbre fogja lökni a volt SZDSZ-eseket a tespedésbe – vélekedett a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa. „Ahelyett, hogy egy jó liberális siker sarkantyúzná őket, most majd megerősödik a kis párti mentalitás, amelyik a liberális pártpolitika félreértésén alapult.”

Philipp Rösler, az FDP elnöke is lemondott
Philipp Rösler, a liberálisok elnöke is lemondott
Fotó: Europress/AFP

Semmi sem lett a liberálisok adócsökkentéséből

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója, Csizmadia Ervin felhívta rá a figyelmet, hogy pár napja a hazai médiában Fodor Gábor, az újonnan alakult Liberálisok vezető politikusa azt mondta, pártja közvetítő szerepre készül. A német liberálisok is ezt tették – évtizedek óta. Többnyire a CDU, de olykor az SPD oldalán bukkantak fel s alkottak koalíciót. A német liberális párt négy éve közel 15 százalékot ért el. Süllyedésük döbbenetes, ugyanakkor a polarizálódó politikai kultúra újabb állomása – tette hozzá.

Rainer Brüderle, a kormányzó német Szabaddemokrata Párt listavezetője
Rainer Brüderle, a kormányzó német Szabaddemokrata Párt listavezetője
Fotó: Europress/AFP

Túl jól szerepeltek a liberálisok 2009-ben, amikor egy átfogó adócsökkentést ígértek, amellyel a gazdaság felpörgetését és új munkahelyek létrehozását remélték – mondta el az MNO-nak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a liberálisok bukását többek között az okozta, hogy az előzőekben elhangzott ígéreteivel képes volt a gazdagok mellett a középosztályok szavazatát is elnyerni, de ebből nem sok valósult meg. A különböző mentőcsomagok, valamint az energiareform miatt emelkedtek az árak, és a kisebb koalíciós partnert tették emiatt felelőssé az emberek – tette hozzá.

Fotó: Europress/AFP

„Nagyon nehéz lesz a visszajutás”

Kiszelly úgy látja, az FDP számára szépségtapaszt jelent, hogy a hesseni parlamentbe bejutottak, ami egyben a túlélésüket is jelentheti. Az alakulatnak mostantól a jövő évi európai parlamenti választásra kell koncentrálnia, hiszen a német FDP az európai liberális csoportnak komoly része, ha nem sikerül elérniük 2014-ben az öt százalékot, akkor a liberálisok súlya jelentősen csökken az EP-ben – vélekedett a szakértő. Szólt arról is, hogy az Alternatíva Németország Számára (AfD) sikerült jelentős számú szavazót elszívnia az FDP-től.

Fotó: Europress/AFP

Nagyon nehéz lesz az esetleges visszajutás a német törvényhozásba az FDP számára – mutatott rá a politikai elemző. „Ha a ciklusok közbeni tartományi választásokon jó eredményt érne el a liberális alakulat, akkor mindenképpen jó esélyekkel várhatnák 2017-et.” Ugyanakkor a liberálisok Nyugat-Európában a gazdaság kompetenciával rendelkeznek, így ha rosszul mennek a dolgok, a szavazók feléjük fordulnak – tette hozzá. Angela Merkel azonban ezt a képességet magához vonzotta, a kancellár jól kezelte a gazdasági kihívásokat – mondta Kiszelly.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Europress/AFP

Két út áll az FDP előtt

Németországban van egy tudatos szavazói magatartás, miszerint a CDU hívei listán átszavaznak a liberálisokra, hogy legyen szövetségesük – fejtette ki az elemző. Hasonló ez a jelenség ahhoz, hogy az MSZP hívei korábban az SZDSZ-re voksoltak, így a szocialistáknak midig volt koalíciós társuk, szemben a Fidesszel – vélekedett Kiszelly. A szakértő szerint a CDU most nem biztatta arra a szavazóit, hogy megosszák a voksait, így jelenleg mindenképpen más koalíciós társ után kell nézniük.

Fotó: Europress/AFP

Az FDP előtt két út áll – véli Volker Perthes, a Tudomány és Politika Alapítvány: visszatér a hagyományosabb balliberális politikához, vagy megpróbál versenyezni az euroszkeptikus AfD párttal, amely bár alig néhány hónapja alakult, a szavazatok 4,7 százalékát szerezte meg, vagyis alig maradt el az ötszázalékos parlamenti küszöbtől. Felmérések szerint támogatóinak jelentős része (minden ötödik választó) korábban FDP-szavazó volt.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.