Európai nagykövetek kiutasításával fenyegetőzött Rodrigo Duterte

MN

2017. október 12., csütörtök 18:44, frissítve: csütörtök 19:55

Irányt váltottak a Fülöp-szigeteki hatóságok a drogellenes háborúban, ami remélhetőleg megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket” – közölte Rodrigo Duterte, a szigetország elnöke csütörtöki tévébeszédében, amelyben azonban európai nagykövetek kiutasításával is fenyegetőzött.

Az elnök elmondta, hogy a drogellenes háború irányítását a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, ezentúl nem a rendőrség felel a Duterte tavaly júniusi hivatalba lépése óta zajló, több mint háromezer ember halálát okozó kábítószer-ellenes műveletekért. A drogellenes háború a PDEA irányítása alatt a nagy kábítószer-hálózatokra fog koncentrálni, és az elnök reméli, ez a változás megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket” – írja az MTI.

A Fülöp-szigeti államfő ennek ellenére szitkozódva bírálta a műveletek külföldi kritikusait. Szavait olyan európai parlamenti képviselőknek és civil szervezeteknek címezte, amelyek közül állítólag többen arra figyelmeztették Manilát, hogy az ellenőrizetlen rendőri brutalitás miatt a szigetország elveszítheti kereskedelmi kiváltságait.

A Reuters hírügynökség szerint nem világos, hogy a drogháború irányváltását nyugati nyomásra rendelte-e el az elnök.

Duterte azonban megfenyegette a szerinte az országa belügyeibe beleszóló európai nagyköveteket, hogy kiutasítja őket. Korábban többen sürgették az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát a drogháború kivizsgálásra. Ez vélhetően felbőszítette Dutertét, aki kijelentette: Manila megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatait a „vétkes” országokkal, s a nagyköveteket 24 órán belüli távozásra kényszerítheti.

„Mi leszünk kizárva az ENSZ-ből?” – tette fel a kérdést. „Beleszóltok az ügyeinkbe, mert szegények vagyunk. Pénzt adtok, aztán elkezdenek rendezkedni, hogy mit is kellene tenni” – magyarázta. Duterte egyébként úgy véli, a Kínával és Oroszországgal kötött szövetsége benntartja az ENSZ-ben a Fülöp-szigeteket – írja a Guardian.

A szerkesztő ajánlja

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például a nácikkal kollaboráló francia politikusoktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

x
Rendkívüli hír