Európává válik az Egyesült Államok?

BL

2012. június 15., péntek 00:49, frissítve: péntek 08:16

Két, egymástól gyökeresen eltérő gazdasági irányvonalat vázolt a jövőre vonatkozóan csütörtökön Clevelandben Barack Obama és Mitt Romney.

A hivatalban lévő elnök és republikánus kihívója egyaránt Ohio államban kampányolt, és mindketten Clevelandben mondtak beszédet. Obama és Romney csak abban értett egyet, hogy a gazdaság a kampány alfája és ómegája, a jövőbeni irányt illetően azonban alapvetően eltértek nézeteik.

Barack Obama
Barack Obama
Fotó: Reuters


Az elnök – akinek népszerűsége az elmúlt hetekben épp a gazdaság gyenge helyzete miatt jelentős mértékben csökkent – mindenekelőtt a tartós növekedés szükségességét hangsúlyozta, és állást foglalt az államadósság csökkentése, valamint a középrétegek számára a munkahelyteremtés mellett. Obama hangsúlyozta: újjáválasztása esetén második hivatali idejének középpontjába a megújuló energiák alkalmazását, az infrastruktúra fejlesztését, valamint a kiegyensúlyozott adóreformot állítja majd.

Vissza kell térni az elvekhez

Romney ezzel szemben az állami szabályozások mérséklése, valamint a gazdagok számára az adók csökkentése mellett kampányolt. A republikánus elnökjelölt azt állította, hogy Obama gazdaságpolitikája egyáltalán nem segítette az ország felemelkedését. „Ha ezen az úton megyünk tovább, egyre inkább Európává válunk” – érvelt Romney, aki szerint vissza kell térni azokhoz az elvekhez, amelyek – mint fogalmazott – Amerikát Amerikává teszik.

A konzervatív politikus szerint Obama egészségügyi reformja és energiapolitikája a munkahelyek lerombolásához vezetett. Romney azt ígérte, hogy elnökké választása esetén mind az egészségügy, mind az energiapolitika terén 180 fokos fordulatot hajt végre. Obama viszont Romney nézeteit bírálta éles szavakkal. Az elnök szerint riválisának koncepciója gyökeresen ellentétes a gazdasági növekedéssel.

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint Obama politikájának nemzetközi megítélése jelentősen romlott hivatalba lépése óta, s emiatt csökkent az Egyesült Államokba vetett bizalom is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.