Ez a siker lehet a konzervatívok vigasza + Videó + Képek

PR

2012. május 5., szombat 08:16, frissítve: szombat 12:22

Újabb négy évig a konzervatív párti Boris Johnson töltheti be London polgármesteri tisztségét.

A szombat hajnalban ismertté vált végleges adatok szerint ugyanakkor az idei nagy-britanniai helyhatósági választások országosan az ellenzéki Munkáspárt jelentős előretörését eredményezték a konzervatív–liberális kormánykoalíció pártjainak rovására. A szavazásra jogosultak 128 angliai, 32 skóciai és 21 walesi önkormányzat tanácsnokjelöltjeire voksolhattak; a csütörtöki választáson összesen csaknem ötezer önkormányzati képviselői hely sorsa dőlt el.

Kevin Livingston (középen) hallgatja Boris Johnson (jobbra) újraválasztott polgármestert
Kevin Livingston (középen) hallgatja Boris Johnson (jobbra) újraválasztott polgármestert
Fotó: Reuters


Az elővárosaival együtt tízmilliós Londonban – Nyugat-Európa messze legnagyobb városában – emellett polgármester-választást is tartottak, ennek eredménye azonban csak legutoljára, szombat hajnalra derült ki. Johnson első számú ellenfele a munkáspárti Ken Livingstone volt, aki a jelenlegi polgármester négy évvel ezelőtti győzelméig töltötte be e tisztséget nyolc éven át, két választást megnyerve egymás után.


A 47 éves Boris Johnson – akit sokan a Konzervatív Párt esélyes jövőbeni vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének tartanak – a vártnál sokkal szűkebb többséggel aratott győzelmet a legfontosabbnak tekintett brit önkormányzat vezetői tisztségéért folytatott harcban. A szombat hajnalban kihirdetett végleges eredmény szerint a hivatalban lévő konzervatív londoni polgármester 1,054 millió, munkáspárti elődje és kihívója 992 ezer voksot kapott. Ez azt jelenti, hogy Johnson 51,5 százalékos szavazataránnyal győzött; Livingstone 48,5 százalékot szerzett, vagyis a két fő jelölt között alig 3 százalékpontnyi különbség volt. Az előzetes közvélemény-kutatások ennél jóval kényelmesebb többségű győzelmet jósoltak Johnson számára.

Fotó: Reuters


A 66 esztendős Livingstone – aki nyolcévi polgármesteri időszaka alatt meghonosította Londonban a magánautók belvárosi behajtási díjának rendszerét – a szombat hajnali eredményhirdetés után bejelentette, hogy több londoni polgármester-választáson nem indul. Johnson londoni győzelme a Konzervatív Párt egyetlen vigasza a most lezajlott nagy-britanniai országos helyhatósági választásokon, amelyeken a Konzervatív Párt és a vele 2010 óta koalícióban kormányzó Liberális Demokraták komoly veszteségeket szenvedtek.

Önálló kormányt tudna létrehozni a Munkáspárt

A 2010-es parlamenti választásokon 13 évi kormányzás után ellenzékbe került Munkáspárt – a brit baloldal legnagyobb politikai ereje – 823 fővel gyarapította helyhatósági képviselőinek számát, a kormánykoalíció nagyobbik pártja, a Konzervatív Párt 405 mandátumot vesztett, a Liberális Demokraták tanácsnoki helyeinek száma pedig 336-tal csökkent. Országos szintre vetített becslések szerint a Labour a szavazatok 38 százalékát kapta, a konzervatívok 31 százalékot, a liberálisok mindössze 16 százalékot szereztek.

Fotó: Reuters


Ha ugyanez az arány megismétlődne a következő parlamenti választásokon, a Munkáspárt viszonylag szűk többséggel, de önállóan kormányt tudna alakítani. A brit választási rendszerben általában 40 százalékos szavazati arány felett számíthat kényelmes többségű parlamenti háttérre a győztes párt. A Munkáspárt összesen 32 brit városban vette át a helyi tanácsok irányítását, és olyan fontos nagyvárosokat hódított el, mint az angliai Birmingham, Skócia legnagyobb városa, Glasgow, amely a skót függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Párt hagyományos fellegvára, és Cardiff, a walesi főváros.

A részvétel országosan mindazonáltal igen alacsony, mindössze 32 százalékos volt; ez a legkisebb részvételi arány a 2000-es helyhatósági választások óta. Választási szakértők már a szavazás előtt valószínűsítették, hogy a kormánykoalíció jelentős veszteségekkel kerül ki az idei brit önkormányzati választásokból, tekintettel arra, hogy a súlyos költségvetési megszorítások, az jórészt emiatt ismét recessziós brit gazdasági környezet és az utóbbi időszak sorjázó belpolitikai botrányai meglehetősen népszerűtlenné tették a Konzervatív Pártot és a Liberális Demokratákat egyaránt.

Cameron: Nem lesz irányváltás

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök elnézést kért azoktól a tory önkormányzati képviselőktől, akik most elveszítették mandátumukat, de kijelentette, hogy a kormány ezután sem vált irányt. Szavai szerint „a jelenlegi nehéz időszakban nincsenek könnyű válaszok ... meg kell hozni a nehéz döntéseket az előző (munkáspárti) kormánytól örökölt államadósság és államháztartási hiány kezelésére.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes
Fotó: Reuters


A brit statisztikai hivatal néhány nappal a helyhatósági választások előtt jelentette be, hogy Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – technikailag ismét recesszióba került, miután a hazai össztermék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévi csökkenés után az idei első három hónapban is visszaesett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.