Ez az utolsó esély Szíriában? + Képek

PR

2012. május 8., kedd 21:18

A béketerv végrehajtásában katonai téren van némi haladás, de a kormányerők továbbra is nyomást gyakorolnak a lakosságra Szíriában – vélekedett Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár. Recep Tayyip Erdoğan török kormányfő azt szorgalmazta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa jelentősen növelje a nemzetközi megfigyelők létszámát. Szíriában továbbra is folytatódik az erőszak.

Kofi Annan különmegbízott a szíriai helyzetről beszámolva kijelentette kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) előtt, hogy béketerve „kétségkívül az utolsó esélyt jelenti a polgárháború elkerülésére”. Diplomáciai források szerint a világszervezet és az Arab Liga Szíria-ügyi megbízottja arra is figyelmeztetett, hogy a közvetítése „nem tart korlátlan ideig”. Bejelentették ugyanakkor, hogy a diplomata a közeli napokban Damaszkuszba készül, de a látogatás időpontját még nem rögzítették.

A volt ENSZ-főtitkár azt a véleményét hangoztatta, hogy a tervének végrehajtásában katonai téren van némi haladás, de a kormányerők továbbra is nyomást gyakorolnak a lakosságra, bár a korábbinál „kevésbé kifejezett módon”. A megfigyelők jelenléte és beavatkozása több esetben lecsendesítő hatással járt, mondta, de továbbra is tart attól, hogy a jogsértések, letartóztatások és kínzások felerősödhetnek. Olyan embereket tartóztatnak le, akik arról ismertek, hogy ellenzik az erőszakot – tette hozzá.

Fotó: Reuters


A megbízott sürgette a politikai párbeszéd felvételét a hatalom és az ellenzék között, és a megfigyelők egyik feladatának nevezte az ehhez szükséges feltételek megteremtését. Kijelentette: „a katonai műveletek csökkentésének nincs jelentősége, ha az erőszak más formáival váltják fel”.

A megbízott a zárt ajtók mögött elhangzott tájékoztatót videokonferencia formájában, Genfből tartotta. Részt vett rajta Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveleteinek parancsnoka is. Ladsous figyelemre méltónak minősítette a nehézfegyverek visszafogását a kormányerők részéről.

Kofi Annan
Kofi Annan

Fotó: Reuters

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár még Annan beszéde előtt kijelentette, hogy a világ „most versenyt fut az idővel egy valóságos polgárháború elkerüléséért” Szíriában. Ban – akinek szavait szóvivője, Martin Nesirky idézte – bírálta az erőszak közepette megtartott hétfői parlamenti választásokat. Mint mondta, „csak egy széles körű, senkit ki nem záró párbeszéd vezethet el igazi demokratikus jövőhöz Szíriában (…), e választások nem illenek ebbe a keretbe”.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő viszont a damaszkuszi kormányzat mellé állt ez ügyben, hangoztatva hogy a választások a második lépést jelentik az arab ország reformjainak útján. Teherán szerint a szíriai nép részvétele a választásokon azt jelzi, hogy meg akarják és meg tudják oldani békés eszközökkel belső problémáikat.


Szíriában április 12-én hirdettek ki tűzszünetet, ami a hatpontos Annan-terv végrehajtásának csak az alapját jelenti. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) legfrissebb adatai szerint azóta 831 ember, közülük 589 civil vesztette életét az erőszak miatt.

„Mihez kezdhet 50 megfigyelő?”

Az internetre feltett amatőr videók sorával gúnyolta ki Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének ellenzéke a hétfői parlamenti választást, amelynek célja szerintük csak a rezsim „fényezése” és a tiltakozókkal szembeni kemény megtorlás leplezése.

Helyi idő szerint hétfő este 22 órakor befejeződött a parlamenti választás Szíriában. Bezártak a szavazókörök, s azonnal megkezdték a szavazatok összeszámlálását. Az ellenzék arról számolt be, hogy három civil meghalt az ország keleti részében a szavazás alatt.

Szíriában fél évszázad óta az első többpárti parlamenti választásokat tartották hétfőn, az ellenzék azonban bohózatnak nevezte, és a voksolás bojkottálására szólította fel a választópolgárokat. A választások nyomán megalakuló parlamentnek elvileg a Bassár el-Aszad elnök által megígért reformokat kell elfogadnia. A 12 ezer választási központban a több mint 14 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatta le voksát.

A török kormányfő kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy jelentősen növelje a szíriai nemzetközi megfigyelők létszámát. „Mihez kezdhet ötven megfigyelő? Egy-, két- vagy talán háromezer megfigyelőre van szükség, hogy egyszerre ellenőrizhessenek minden várost” – mondta a római látogatáson lévő Recep Tayyip Erdoğan, miután tárgyalt olasz kollégájával, Mario Montival.

Erdoğan azt szeretné, ha a szíriai nép akarata érvényesülne, de ő már feladta a válság megoldásához fűzött reményt. A parlamenti választásokat irányítottnak nevezte. „A mi parlamenti demokratikus rendszerünk ismeretében nem hihetjük, hogy ez igazi választás lenne” – mondta a török kormányfő, aki szerint a szíriai választásokra megfigyelők nélkül került sor, és ez elfogadhatatlan.

Az ENSZ júniusig 300 katonai megfigyelőt és száz polgári személyt akar Szíriába küldeni. Erdoğan cáfolta egy olasz lap értesülését, miszerint határozottan fellépett volna a NATO szíriai beavatkozása érdekében. „Ha támadás érné határainkat, akkor kérnénk a NATO beavatkozását” – magyarázta, hozzáfűzve hogy ez nem történt meg.

„Helyi polgárháború”

Három civilt öltek meg kedd reggel Szíriában a folytatódó erőszak közepette – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. Egy férfi és egy nő a kormányerők támadásának esett áldozatul az északnyugati Idlíb tartomány Tamanaa falujában, egy civilt pedig a közép-szíriai Homszban lőtt le egy orvlövész – mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú szervezet elnöke.

Szíria egyes részein olyan hevesek a harcok, hogy az Aszad elleni felkelés időnként helyi polgárháborúnak minősíthető – mondta újságíróknak kedden Genfben Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. Ilyen forró pont volt korábban a középső Homsz és az utóbbi időben az északi Idlíb városa. Kellenberg közölte, hogy ICRC-tisztségviselők május 14. és 23. között Szíriába látogatnak, s felkeresik az északi nagyváros, Aleppó központi börtönének lakóit.

Jakob Kellenberg
Jakob Kellenberger
Fotó: Reuters


A nemzetközi vöröskereszt elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a tűzszünet ellenére Szíriában még tízezrek szorulnak sürgős segítségre, s e célra az ICRC mintegy 20 millió eurót kért kedden az adományozó államoktól és másoktól. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője ugyancsak Genfből azt is hírül adta, hogy egyre több szíriai menekült érkezik Irak északi részére, ahol a szervezet alapvetően szükséges cikkekkel látja el őket. Az IOM az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) együtt végzi e munkát – tette hozzá.

A libanoni hatóságok lefoglaltak 60 ezer lőszert két autóba rejtve egy olasz konténerhajón a libanoni Tripoli kikötőjében – közölte egy biztonsági forrás kedden. Azt nem mondta, merre tartott a hajó, de a szíriai hatóságok már többször jelezték, hogy Libanonból és más országokból fegyverek érkeznek a lázadóknak a határon át. A hétfőn átkutatott két gépkocsiban Kalasnyikov géppisztolyokba való lőszerek voltak – mondta a forrás.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.