Ez kiverte a biztosítékot Sarkozynél + Videó

PR

2012. április 29., vasárnap 18:00, frissítve: hétfő 08:39

Gyalázatnak nevezte vasárnap Nicolas Sarkozy francia államfő a Mediapart oknyomozó portálon előző nap nyilvánosságra hozott dokumentumban írtakat, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt a jobboldali jelölt 2007-es elnökválasztási kampányára.

„Gyalázat. Hamisítvány” – mondta a Canal+ kereskedelmi televízióban a líbiai titkosszolgálatok egyik állítólagos 2006-os feljegyzéséről. Hozzátette: „50 millió euró! Miért nem egyből száz? Egy olyan kampányra, amely 20-at ér.”

Francois Fillon miniszterelnök szerint is egy olyan „hamis dokumentumról van szó, amelynek lehetetlen ellenőrizni a hitelességét”. A Le Monde című napilap korábbi főszerkesztője által alapított Médiapart internetes oldalt pedig a szocialista elnökjelölt „Francois Hollande gazdag barátai által finanszírozott butiknak” nevezte.

Mint azt megírtuk, a Mediapart francia internetes újság nyilvánosságra hozott szombaton egy dokumentumot, amely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányára. Sarkozy egyik, még március 12-én tett nyilatkozatában nevetségesnek minősítette, hogy őt Kadhafi pénzelte volna a választások előtt.

Hétfőn megkezdődött a küzdelem a szavazatokért a francia elnökválasztás május 6-i második fordulójába jutott két jelölt között. A választások kapcsán a német kormány szóvivője úgy vélekedett, Angela Merkel kancellár továbbra is Sarkozyt támogatja, de elmondta azt is, a két kormányzat viszonya „teljes mértékben független” a vezető pozíciókat betöltő személyek kilététől. Az első forduló eredményét boncolgatta hétfőn több vezető európai lap is.

Annak ellenére, hogy egyelőre szinte senki nem támogatja a kisebb pártok közül, Nicolas Sarkozy szerdán visszautasította a Marine Le Pen vezette Nemzeti Fronttal való együttműködésének gondolatát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad gonosznak titulálni Le Pen szavazóit.

Mint megírtuk, a hivatalos eredmények szerint a szocialista Hollande 28,5 százalékkal végzett az élen az első fordulóban, Sarkozy 27 százalékos támogatottságot szerzett. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett a szavazatok 18,2 százalékával.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.