Ez Martonyiék véleménye a nagy vihart kavaró ügyben

LM

2012. május 11., péntek 17:43

Martonyi János külügyminiszter szerint nem megnyugtatók Julija Timosenko fogva tartásának körülményei.

A külügyminiszter a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó Oláh Lajos független képviselő április végi kérdésére adott, csütörtöki keltezésű írásbeli válaszában közölte: a kedvezőtlen ukrajnai folyamatok már több esetben jogos kritikát váltottak ki az ország külföldi partnereiből, az Európai Unió és tagállamai többször felhívták a figyelmet arra, hogy Kijev nem tartja be a demokratikus normákat, ideértve az igazságszolgáltatást és az emberi jogok érvényesülését. „Az ukrajnai helyzet hazai megítélése is hasonló, hivatalos álláspontunk kialakítása során a konszenzusos EU-álláspontot támogatjuk” – olvasható.

A parlamenti honlapon közzétett válaszában a tárcavezető Julija Timosenko fogva tartásáról azt írta: annak körülményeiről a kormány közvetett módon értesült, és a hiteles források helyszíni tapasztalatai alapján kirajzolódó kép nem megnyugtató. „Sajnálatosnak tartjuk, hogy a büntetés-végrehajtó intézetben Julija Timosenko nagy nyomásnak van kitéve” – írta Martonyi János, megjegyezve, nem megnyugtató az sem, hogy az ukrán hatóságok nem vagy csak bizonyos mértékig hajlandók végrehajtani a külföldi orvos szakértők útmutatásait és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének határozatát Timosenko gyógykezelésére vonatkozóan. A külügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország a visegrádi államokkal közös nyilatkozatban fogalmazta meg álláspontját az ügyben.

Az ET parlamenti közgyűlése január végén elfogadott állásfoglalásában felszólította az ukrán hatóságokat, hogy ejtsék a volt kijevi kormánytagok – köztük Julija Timosenko korábbi miniszterelnök – ellen emelt vádakat. Az állásfoglalásban arra kérték az ukrán államfőt, vegye fontolóra Timosenko szabadlábra helyezését, és tegye lehetővé, hogy indulhasson az októberi parlamenti választásokon.

A közgyűlés aggodalmának adott hangot Julija Timosenko egészségi állapotának rosszabbra fordulása miatt, és felszólította az ukrán hatóságokat, biztosítsák, hogy az egykori miniszterelnököt független orvosok vizsgálják meg.
A politikus gyógykezelésére hétfőn Ukrajnába utazott a berlini Charité klinika orvosa. Az október óta börtönben lévő, hivatali hatalommal való visszaélésért hétéves szabadságvesztésre ítélt, beteg politikust szerdán a börtönből kórházba szállították. Timosenko kedden közölte lányával, hogy másnap befejezi az április 20-án elkezdett éhségsztrájkját. A politikus az után kezdett éhségsztrájkot, hogy beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, és sérüléseket okoztak neki.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Lázár Fruzsina

Rajzfilmek hajnaltól: a tévé nem jó bébiszitter

Az M2 gyerekcsatorna már reggel öt órától sugároz meséket. Ébredés után nem feltétlenül tesz jót tévézni.

Garamvölgyi Flóra

A román kormányfő, aki sosem finomkodik

Mihai Tudose jól ismert hirtelen természetéről, de eddig a magyarokat „megkímélte”, sőt megvédte.