Ezek az országok lesznek ott a varsói csúcson

MTI

2016. június 27., hétfő 13:29

Várhatóan kilenc uniós külügyminiszter, illetve egy magas rangú külügyi tisztségviselő részvételével tartják meg a nagy-britanniai népszavazás következményeivel foglalkozó hétfő délutáni varsói egyeztetést – értesült a lengyel közszolgálati televízió hírcsatornája (TVP Info).

A TVP Info úgy tudja, hogy a visegrádi négyeken (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) kívül a görög, a spanyol, a román és a szlovén külügyminiszter, valamint David Lidington, a brit külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkára erősítette meg részvételét. A tizedik részt vevő államot a közszolgálati televízió tudósítója nem említette, de Rafal Sobczak külügyi szóvivő a PAP-nek nyilatkozva Bulgáriát nevezte meg.

A Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter által kezdeményezett megbeszélésre azon európai uniós tagországok diplomáciai vezetőit hívták meg, amelyek nem vettek részt az Európai Unió elődjét megalapító hat tagállam szombati berlini külügyminiszteri megbeszélésén.

Lengyel sajtóértesülések szerint a V4-nél szélesebb formátumban folytatott tárgyalások napirendjén hasonló témák szerepelnek, mint a V4, valamint Németország és Franciaország diplomáciai vezetőinek hétfő reggeli prágai egyeztetésén: a diplomáciai vezetők annak a koncepciónak a körvonalairól tanácskoznak, amely alapján az Európai Unió a brexit után működhet.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.