Ezer brit katonát vezényelnek Lengyelországba

MTI

2016. január 22., péntek 20:51

A lengyel nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a jövő évtől ezer brit katona fog állandó jelleggel Lengyelország területén állomásozni, a brit kormány azonban nem erősítette meg ezt.

Antoni Macierewicz tárcavezető csütörtökön este egy rádióműsorban azt mondta: a két ország védelmi és külügyminisztereinek előző napi találkozóján megállapodtak „a brit erők permanens lengyelországi jelenlétéről, ez ezer katonát jelent, akik állandó jelleggel Lengyelország területén fognak állomásozni a jövő évtől”.

London először szerdán, majd a lengyel bejelentést követően pénteken ismét azt közölte, hogy Nagy-Britannia idén mintegy ezer katonát küld lengyelországi hadgyakorlatokra, és 2020-ban további ezer katonával járul hozzá a lengyel vezetésű, de állandó támaszponttal nem rendelkező rendkívül gyors reagálású összhaderőnemi kötelékhez (VJTF). Azt azonban a brit védelmi minisztérium nem erősítette meg, hogy állandó jelleggel állomásoztatna katonákat Lengyelországban.

Érdekérvényesítés

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az év elején egy interjúban azt mondta, hogy országa hajlandó lenne engedni Nagy-Britanniának az EU-tagországokból érkező munkavállalók jogainak korlátozását célzó követeléseiben, ha London cserébe támogatná a NATO-erők közép-európai jelenlétét.

Varsó az ukrán válság kapcsán már számos alkalommal sürgette, hogy a NATO erősítse meg keleti tagországainak védelmét az Oroszország jelentette fenyegetés miatt.

Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség NATO-forrásai szerint nincsenek arra vonatkozó tervek, hogy az észak-atlanti szövetség állandó jelleggel állomásoztasson csapatokat a keleti tagállamokban, mivel ez az Oroszország és a NATO közti, 1990-es évekbeli megállapodás megsértését jelenthetné. A NATO az „állandó” helyett „tartós” jelenlétre törekszik a térségben a hadgyakorlatok sűrűbbé tételével és a gyors reagálású erők készenlétben tartásával.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.