Ezt találták ki a görögök

WA

2012. június 23., szombat 16:16, frissítve: vasárnap 14:34

Az új görög kormány megpróbálja fékezni az elbocsátásokat és legalább két évvel kitolni azt a határidőt, amelyet a gazdasági talpraállítási terv megvalósításához szabtak az országnak cserébe az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteléért – szögezte le szombaton egy hivatalos közlemény.

A konzervatív Antonisz Szamarasz vezette hárompárti koalíció nyilatkozata azt ígéri: „felülvizsgálják” az EU és az IMF által Görögország számára előírt mentőtervet oly módon, hogy „elnyújtják a költségvetési kiigazítások időszakát legalább két évvel”, azaz 2016-ig. A cél az lesz, hogy a fizetések, a nyugdíjak és az állami beruházások további csökkentése nélkül lehessen elérni a költségvetési célkitűzéseket” – fogalmaz a dokumentum, bejelentve egyúttal a közalkalmazotti elbocsátások befagyasztását, valamint a munkanélküli-ellátások kiigazítását. A program emellett a vállalati adók csökkentését ígéri, valamint a korábban 23 százalékra megemelt áfa enyhítését az éttermek és a mezőgazdasági termelők számára. A nyilatkozat hivatalosan is megerősíti azt az elképzelést, amiről a hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Demokratikus Baloldal (Dimar) már a kormány csütörtöki eskütétele napján beszélt. A terv azonban várhatóan heves ellenállásba ütközik az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozóján. A jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodás értelmében az öt éve már recesszióban lévő Görögországnak 2014-ig további fájdalmas megszorítások révén kellene a tavalyi 9,3 százalékról 2,1 százalékra csökkentenie GDP-arányos államháztartási hiányát cserébe az EU és az IMF újabb, 130 milliárd eurós hitelcsomagjáért.

Engedtek a társadalmi nyomásnak A szombaton közzétett új kormányprogram a mentőcsomag feltételeinek könnyítését követelő társadalmi nyomásnak enged, s visszavonna számos megszorító intézkedést, amelybe Athén már beleegyezett februárban, amikor nyélbe ütötték a mentőcsomagot. A program első próbája a jövő csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs lesz, ahol a már Olaszországot és Spanyolországot, az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát is fenyegető hitelválság lesz a fő téma. A hitelezői „trojka” – az EU és az IMF mellett az Európai Központi Bank – ellenőreit hétfőre várják Athénba, hogy áttekintsék, hogyan áll az ország a mentőprogram feltételeinek megvalósításával. Görögország euróövezetbeli partnerei korábban maguk is szükségesnek mondták a hitelfeltételek bizonyos módosítását, de teljes átírásukat elutasítják, s különösen nagy kihívásnak ígérkezik a görög enyhítési kérelmeknek mindeddig ellenálló Németország meggyőzése. Az eurózóna vezetői szerint a csomagot csak annyiban szabad felülvizsgálni, hogy az tükrözze a sikertelen május 5-ei görög választások óta elvesztegetett időt és a vártnál mélyebb gazdasági recessziót.

Ismert, kinevezte új kormányának tagjait csütörtök délután Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök. Szamarasz már szerdán letette a hivatali esküt. A múlt vasárnapi választások eredményeként alakult, Szamarasz vezette kormány 38 tagú, 17 miniszterből, 14 államtitkárból és 7 miniszterhelyettesből áll. A kormányban két nő kapott helyet.

Már korábban is szóltak arról a hírek, hogy az új görög kormány arra fogja kérni nemzetközi hitelezőit, hogy két évvel hosszabbítsák meg a pénzügyi segítség feltételeként szabott takarékossági program végrehajtásának határidejét.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.