Falépítésbe kezdett Izrael

TK

2012. április 30., hétfő 12:50, frissítve: hétfő 12:58

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megkezdte egy több mint egy kilométer hosszú falnak az építését a libanoni határ mentén, Metula izraeli település közelében.

A fallal a konfrontációk elkerülése a cél – közölte hétfőn egy katonai szóvivő, de mással nem indokolta az intézkedést. Hozzátette, hogy a falat a libanoni hadsereggel és a dél-libanoni ENSZ-békefenntartó erővel (UNIFIL) együttműködve húzzák fel.

A közszolgálati rádió azonban beszámolt arról: a több méter magas fallal akarják megakadályozni, hogy Libanonból tűz alá vegyék Metula település új negyedének házait, amelyek könnyű célpontnak számítanak. Az izraeli településsel szemben a határ túloldalán, egy kilométeres távolságban Kfar-Kila falu van. A fal felépítése néhány hétig fog tartani.

Izrael és a Szíria által támogatott Hezbollah síita mozgalom, amelynek nagy befolyása van Libanonban, 2006-ban mintegy egy hónapig tartó háborút vívott egymással. Izrael és Libanon között nincs békeszerződés, de hadseregeik vezetői rendszeresen találkoznak az UNIFIL égisze alatt, és megvitatják, hogyan tudják megakadályozni a határ menti fegyveres incidenseket.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.