Fals hír lehet az orosz beszerzés

Zord Gábor László

2016. január 22., péntek 22:45

Információnk alapján kormányzati figyelemelterelés, illetve a nyugati helikoptergyártókra irányuló nyomásgyakorlás állhat azok mögött az újságcikkek mögött, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök februári moszkvai tárgyalásain orosz helikopterek beszerzéséről is tárgyalna Vlagyimir Putyin elnökkel. Az eredetileg a Népszabadságban megjelent spekulációt változatlan formában már a Sputniknews hírportálon is viszont lehetett látni.

A beharangozott 142 milliárdos orosz helikopterüzlettel kapcsolatban csak azt nem említik meg, hogy jelen pillanatban az ukrajnai válság nyomán bevezetett uniós szankciók miatt mindez teljességgel lehetetlen vállalkozás lenne a magyar kormány részéről. Legutóbb decemberben egy olasz kezdeményezés bukott el a büntetőintézkedések feloldására. Legközelebb pedig csak fél év múlva kerülhet terítékre a szankciók enyhítése vagy feloldása, de a folytatódó amerikai nyomásgyakorlás miatt valószínűtlen, hogy az európai vezetők közeledni mernének Moszkvához.

Forrásaink ezzel szemben két magyarázatot adtak a valós alapot nélkülöző hírverésre, melynek tartalmát (142 milliárdos összeg, 30 darab gép) – könnyen tetten érhető módon – különböző korábbi magyar nyilatkozatokból állították össze. Az egyik szerint, hogy ezzel is igyekezzenek elfedni azt a külpolitikai fordulatot, amellyel amerikai nyomásra a kormány az elmúlt egy évben már lazítana az orosz köteléken, s esetleg a Paks II. projektből is kihátrálna. A másik verzió szerint a nyugati gyártókkal folytatott háttértárgyalásokon szeretnének kedvezőbb feltételeket (alacsonyabb ár, ipari ellentételezés) elérni az orosz beszerzéssel kapcsolatos hírveréssel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.01.23.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.