Fantasztikus ékszerekre, műkincsekre és ruhákra licitálhat

TK

2011. december 12., hétfő 19:35

A gyémánt talán valóban a lányok legjobb barátja, Elizabeth Taylornak, Hollywood néhai csillagának azonban életre szóló szenvedélyt jelentett: a Christie's kedden kezdődő aukciósorozatán most bárki lecsaphat a színésznő mesés ékszer-, ruha- és műkincsgyűjteményére, és a bevételek egy részéből a Taylor nevét viselő AIDS-alapítványt támogatják.

Rubintok, zafírok, smaragdok és gyémántok sorakoznak a New York-i árverés összesen 269 ékszert számláló kínálatában. A darabok közül sokat Richard Burton, Taylor férje ajándékozott a színésznőnek viharos kapcsolatuk és két házasságuk során. A páratlan darabok az árverést megelőzően kiállításon járták körbe a világot, hogy aztán New Yorkban találjanak gazdára – a Christie’s reményei szerint több mint harmincmillió dollárért.

A patinás aukciósház további húszmilliót vár a márciusban 79 évesen elhunyt filmcsillag ruháinak és emléktárgyainak eladásából. Szakértők szerint a becsült összegek – tekintetbe véve a „Liz-faktort” – igen szerények, és ennél sokkal magasabb áron is elkelhetnek a csillogó drágakövek, a híres ruhák és kiegészítők, valamint az emléktárgyak és a műkincsek. „Ez a gyűjtemény nem fogható semmihez korábbi kínálatunkból. A kollekció ablakot nyit Elizabeth Taylor életére” – vélekedett korábban Marc Porter, a Christie's amerikai részlegének elnöke. Az ékszerárverés „Elizabeth Taylor ötlete volt, ő döntött így néhány éve. Azt akarta, hogy új emberek élvezzék őket” – fogalmazott.

„Soha, de soha nem gondoltam trófeaként az ékszereimre. Azért vagyok, hogy gondjukat viseljem és szeressem őket. Ha meghalok, és aukcióra kerülnek, remélem, bárki veszi is meg őket, örömöt szereznek új tulajdonosuknak” – írta memoárjában a színésznő.

Kalapács alá kerül többek közt az a rubintokkal és gyémántokkal kirakott nyaklánc, amelyet a filmcsillag egyik férjétől, Mike Toddtól kapott, és az a 33,19 karátos Krupp-gyémánt, amely egy gyűrűt díszítve Richard Burton ajándéka volt. A legértékesebb darab a világhírű Burton–Taylor-gyémánt lehet: a körte alakú ritkaság 69,42 karátos, 1969-ben egymillió dollárt ért.

A Krupp-gyémántot Taylor szinte mindennap viselte, leütési árát a Christie’s 2,5-3,5 millió dollárra taksálja. Kevésbé híres, viszont a Krupphoz hasonlóan csillogó és értékes az a 16. századi gyöngy, amely a színésznő tervei alapján lett egy gyémánt és rubint nyaklánc ékköve. Az ékszer szintén a karizmatikus walesi színész ajándéka volt 1969-ben, és most 2-3 millió dollárért találhat gazdára.

Vevőre vár Burton 1962-es meglepetése, egy smaragd és gyémánt nyaklánc függővel, a hozzá illó gyűrűvel és karkötővel. A színész 1962-ben, Kleopátra című közös filmjük forgatásán, kapcsolatuk kezdetén lepte meg Taylort a lenyűgöző darabokkal. Magas áron, 300-500 ezer dollárért kelhet el a filmcsillag egy gyémántórája – közeli barátja, Michael Jackson ajándéka –, egy antik gyémánttiaráért pedig 60-80 ezer dollárt is megadhatnak. Utóbbit viselte Elizabeth Taylor az 1957-es Oscar-díjátadón. Egyik férjétől, Mike Toddtól kapta.

Kiürül Elizabeth Taylor pazar gardróbja is: esküvői ruhájától kezdve az Oscar-gálákon viselt estélyikig a színésznő számos ruhakölteménye kalapács alá kerül. A pénteken záruló aukciósorozaton többek között Chanel, Yves St. Laurent és Dior haute couture ruhái szerepelnek. „A lélegzetelállító ruhák, amelyeket gálákon, díjátadó ceremóniákon, AIDS-ellenes jótékonysági rendezvényeken vagy éppenséggel Richard Burtonnel tartott esküvőjén vett fel, mind itt lesznek, a hozzá való táskákkal, cipőkkel és más kiegészítőkkel együtt” – részletezte Porter.

A díva ruhatárának 68 darabját az árverés második napján, december 14-én gálaest keretében bocsátják licitre. A legizgalmasabb tételek között van az a 20 ezer dollárra becsült Versace színes estélyi kabátka, amelyen a színésznő portréi tűnnek fel híres szerepeiből. A napraforgósárga ruhát, amelyet 1964-ben a Richard Burtonnel való házasságkötése alkalmából öltött magára, előzetesen 40-60 ezer dollárra taksálták.

A Christie's online aukcióval is bővítette árveréssorozatát, az ezen szereplő tételek ára 100-200 dollártól 15 ezer dollárig terjed. Előbbi összegért például egy art deco karkötőt, utóbbiért egy fehéraranyból és gyémántból készült nyakláncot vihetnek el az érdeklődők. A hollywoodi csillag nem szűkölködött, becslések szerint egymilliárd dollárnyi értéket hagyott hátra. Mesés vagyonával Elizabeth Taylor egyike volt annak a mindössze 14 nőnek a világon, aki saját erejéből lett milliárdos.

A színésznő annak idején négymillió dollárt – napi árfolyamon számítva 47 millió dollárt – kapott a Kleopátra című film főszerepéért, később saját parfümvonala révén ért el óriási üzleti sikereket. Ingatlanainak értékét 150 millió dollárra teszik. Tetemes vagyona mellett a híresség jelentős erőfeszítéseket tett mások megsegítésére, AIDS-alapítványa részére 270 millió dollárt szerzett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.