Ponta plagizált

PR, BL

2012. június 29., péntek 17:30, frissítve: szombat 11:09

A plágiumok kivizsgálására hivatott egyik bukaresti testület úgy ítélte meg, hogy Victor Ponta miniszterelnök plágiumot követett el doktori dolgozata megírásakor, ám a testületet éppen tanácskozása idején feloszlatták – közölte pénteken a román média.

Liviu Pop oktatási miniszter pénteken reggel oszlatta fel és szervezte újjá az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsot. Az újjászervezésről szóló miniszteri rendelet éppen a testület ülésének idején jelent meg a hivatalos közlönyben.

A testület ennek ellenére folytatta ülését, és megállapította, hogy Ponta elkövette a plágium vétségét, ezért visszavonják doktori címét. A feloszlatott testület szerint a kormányfőnek a Bukaresti Egyetemen 2003-ban megvédett 307 oldalas dolgozatából 85 oldal szó szerint ki van másolva más tudományos munkákból, anélkül hogy szabályosan fel lennének tüntetve a források.

Az újjászervezés értelmében a tanácsot 20-ról 45 tagúra bővítik, és módosított hatáskörei között már nem szerepel a doktori disszertációk vizsgálata. Pop személyesen is tájékoztatta a testületet az újjászervezést előíró rendeletről, és kifejtette, hogy bármilyen döntést hoznak, annak nem lesz jogi érvénye. A miniszter – akárcsak az érintett Ponta – úgy véli, hogy egy másik testület, a tudományos kutatást felügyelő Országos Etikai Tanács hivatott dönteni a disszertáció eredetiségéről.

Ezt a bizottságot a Ponta-kormány mandátuma idején szintén újjászervezték, és megváltoztatták összetételét, amikor Ioan Mang, a szintén plágiumbotrány miatt lemondott oktatási miniszter munkája volt terítéken.

Ponta szerint egyébként Traian Băsescu államfő lejárató kampányt indított ellene. A miniszterelnök szerint Daniel Funeriu államelnöki tanácsos, korábbi oktatási miniszter volt az a „névtelen feljelentő”, aki a Nature szerkesztőit az állítólagos plágiumról tájékoztatta.

Június 28-án kiderült, Traian Băsescu nem vesz részt az Európai Tanács júniusi ülésén, mivel megakadályozták alkotmányos jogköre gyakorlásában. Románia képviseletében Victor Ponta miniszterelnök utazott el csütörtök reggel Brüsszelbe, az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezletére annak ellenére, hogy szerdán a román alkotmánybíróság az államfőnek adott igazat a politikai társbérletben élő két közjogi méltóság vitájában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.