Fegyverekkel és luxuscikkekkel kereskedik Észak-Korea

tt

2012. május 18., péntek 08:35

Egy szakértőkből álló ENSZ-bizottság vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint Észak-Korea, Szíria és Mianmar titkos fegyverkereskedelmet folytat egymással. A bizottság erről bizalmas jelentést készített, amelybe csütörtökön betekinthetett a Reuters.

„Észak-Korea továbbra is szándékosan megszegi az ENSZ-határozatokban szereplő szankciókat. Az ENSZ-tagállamok nem jelentettek a bizottságnak semmilyen olyan ügyletet, amelyben nukleáris vagy tömegpusztító fegyver, ballisztikus rakéta cserélt volna gazdát, de olyanokat igen, amelyekben hagyományos fegyvereket, hadianyagot és luxuscikkeket adtak-vettek” – olvasható a jelentésben, amelyet a bizottság a hét elején benyújtott az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankcióbizottságának.

A szankciók betartását ellenőrző ENSZ-szakértők jelentései mindig nagyon kényes dokumentumok voltak. Kína, amely rendszeresen szerepel ezekben a jelentésekben, mint az észak-koreai fegyverszállítmányok tranzitországa, mindig megakadályozta, hogy a BT nyilvánosságra hozza a jelentéseket, és ez valószínűleg most is így lesz – közölték meg nem nevezett ENSZ-diplomaták a Reutersszal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.