Fegyveres támadás az FSZB irodája ellen

MTI

2017. április 21., péntek 19:19, frissítve: péntek 19:28

Egy neonáci fegyveres tüzet nyitott pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) habarovszki parancsnokságának várószobájában, a támadót lelőtték.

A távol-keleti városban történt támadásban életét vesztette az FSZB terrorelhárító részlegének egyik alkalmazottja és a váróban tartózkodó egyik ügyfél, egy másik pedig megsebesült. A szolgálat sajtóirodája által Anton Konyev 18 éves helyi lakosként azonosított fegyveres a bejárattól, a biztonsági ellenőrzés előtti sávból tüzelt egy Kalasnyikov gépkarabélyból.

A támadást a Meduza ellenzéki hírportál szerint a magát Orosz Felkelő Hadseregnek (RPA) nevező csoport vállalta magára. A Meduza szerkesztőségébe eljuttatott üzenet szerint az RPA „(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) elnyomó rendszere és megtorló szervezetei ellen” harcol.

Az FSZB az értesülést nem kommentálta. A támadás konkrét okát hivatalos forrásból egyelőre nem közölték, az ügyben vizsgálat indult a távol-keleti orosz városban.

Az RPA megalakulását egy 2014. december 29-i sajtótájékoztatón jelentették be Kijevben. A csoport politikai emigránsok szervezeteként tüntette fel magát, tagjai állításuk szerint az ukrán oldalon vettek rész a Donyec-medencei harcokban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kiáltványában az RPA közölte, hogy célja „Putyin rendszerének és a neoszovjet nomenklatúrának” a megdöntése, az ukrajnai háború lezárása és „az orosz nép nemzeti szuverenitásának megszilárdítása”. A szervezet soraiba hívta a diaszpórában élő oroszokat „az orosz nemzet, az orosz állam létrehozása” érdekében.

Az FSZB közölte: tudomása van róla, hogy Konyev tagja volt egy neonáci csoportnak. A sajtóban a Stolz elnevezésű szervezetet nevezték meg e csoportként.

Az RBK gazdasági lap online kiadásának egy korábbi jelentése szerint a nyomozók nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Konyevvel nem végeztek, hanem öngyilkosságot követett el. A Lenta.ru hírportál úgy tudja, hogy a támadó, akinél a fegyveres testületeknél rendszeresített két Jarigin-pisztoly is volt, újratöltés közben megsebesítette önmagát.

A Konyevnél lévő fegyverek sajtóértesülések szerint a helyi Hammer lövészklubból származnak, amelyet a támadás előtt fosztottak ki. A rablás során az egyesület instruktorát megölték és 40 lőfegyvert tulajdonítottak el. Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy a támadásban több mint tízen vettek részt. A rajtaütés miatt őrizetbe vettek egy 29 éves, büntetett előéletű férfit, akitől fegyvereket foglaltak le.

Az RBK Konyevnek a VKontakte közösségi portálon lőfegyverrel és gyújtófolyadékos palackokkal gyakorlatozó fiatalokról készült videókat talált. Az egyik felvételen az „Allahu akbar!” kiáltás hallható. A Life hírportál úgy értesült, hogy Konyev két éve áttért az iszlám hitre, ami ellentmondani látszik a támadó neonáci kötődéséről szóló jelentéseknek. Az orosz távol-keleti AmurMedia hírügynökség úgy tudja, hogy Konyev „Allahu akbar!” üvöltéssel nyitott tüzet a habarovszki FSZB-képviseletre.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.