Fegyveresek támadtak meg egy luxusszállót

MTI

2016. január 15., péntek 22:38, frissítve: szombat 08:11

Ismeretlen, feltételezhetően iszlamista fegyveresek péntek este megtámadták a Burkina Fasó-i főváros egyik – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxusszállodáját és a közelében lévő kávézót. Az ouagadougoui francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akció során túszukat ejtettek a maszkos férfiak, és elbarikádozták magukat a szállodában.

Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy lövéseket és robbanásokat hallott, a szálloda előtt egy lángoló gépkocsira figyelt fel. Szemtanúkra hivatkozva a BBC arról számolt be, hogy két autóba rejtett bomba robbant helyi idő szerint este fél nyolckor a Splendid szállodánál.

A francia hírügynökség újságírója három fegyverest látott, aki megtámadta a főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott luxushotelt, és a szállodával szemben lévő kávéházra is lövéseket adott le.

A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveresek megrohamozták a hotelt, több gépkocsit is felgyújtottak, miközben a levegőbe lőttek, hogy elriasszák az embereket. Ezután tűzharcba bocsátkoztak a rendfenntartó erőkkel.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya (AQIM) vállalta a támadást – közölte éjjel az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ. Az AQIM, azaz az Iszlám Maghreb al-Kaidája egyike volt több szélsőséges szervezetnek, amely vállalta a mali fővárosban, Bamakóban elkövetett luxusszálloda elleni terrortámadást. A tavaly novemberi túszdrámában 20 embert öltek meg a merénylők, és mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat a támadók – közölte a helyi csendőrség egy magas rangú tisztviselője. Elmondta, a feltételezett iszlamista fegyveresek támadása folytatódik, ugyanakkor még nem tudják, hány túszt ejtettek a korábbi jelentések szerint turbánt viselő férfiak. Figyelmeztetett, hogy a túszdráma órákig is eltarthat.

Egyelőre nem érkezett hír halálos áldozatokról, a kávézó egyik alkalmazottja viszont több halottról számolt be.

A francia nagykövetség terrorista támadásnak minősítette a történteket. Megjegyezte, hogy korábban, a pénteki nap folyamán történt már egy fegyveres támadás az ország Malival határos északi részén. Mintegy húsz fegyveres csendőrökre támadt, két ember meghalt.

Fegyveresek támadtak meg egy luxusszállót Burkina Fasóban
Fotó: Twitter

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.