Fekete ruhás és álarcos menet vonult végig Ungváron

MTI

2017. március 18., szombat 21:20, frissítve: vasárnap 09:39

A „nemzetek Európája” mellett és a liberalizmus ellen tartottak fekete ruhás felvonulást Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 78. évfordulója alkalmából kárpátaljai ukrán nacionalisták a Karpatszka Szics szélsőjobboldali alakulat szervezésében szombaton Ungváron.

A fekete ruhát és az arcot takaró fekete álarcot viselő, ukrán nacionalista zászlókat lobogtató, 150 főnyi „fekete menet”, amelynek résztvevői felerészben iskoláskorú fiatalok voltak, nacionalista jelszavakat harsogva vonult át – sötétedés után fáklyákat gyújtva – a városon. A Petőfi téren, a költő szobra mellett elhaladva, ahol egy évvel ezelőtt a „Késhegyre a magyarokkal!” mondatot kiáltozták, ezúttal – szabatos fordításban – az „Idegen, vésd az agyadba, itt ukrán a gazda!” jelszót skandálták, ami többször elhangzott a menet haladása során. A felvonulás fő jelszava a „Nemzetek Európáját, nemet az Európai Unióra!” volt.

A menet indulása előtt Tarasz Deak, a Karpatszka Szics vezetője a sajtónak elmondta, a nacionalisták 2011 óta emlékeznek meg fáklyás felvonulással Kárpát-Ukrajna 1939. március 14-i kikiáltásáról, és elsősorban azokról – a szavaival – „ukrán hősökről, akik fegyverrel a kezükben estek el a Horthy admirális több ezer fős csapataival vívott harcban”. Szerinte ez a küzdelem „élesztette újjá az ukrán lelkiséget a kárpátaljai emberekben”. Mint kifejtette, jelenleg hasonló időket élünk, mint 78 évvel ezelőtt, de most a nemzetek Európájáért és a liberális dekadencia ellen kell küzdeni, és „fel kell készülni a kontinensen várható vallásháborúra”, amely – mint vélekedett – az Európát elárasztó muzulmán menekültek miatt fog kitörni.

A kárpátaljai ukrán nacionalista politikus kijelentette, az egyik fő feladatnak Kárpátalja „sima” ukránosítását tekinti, mert szerinte komoly gondot jelent, hogy a határ menti magyar falvak lakossága nem beszél ukránul, és nem is akar megtanulni, ezért „nem érzékeli, hogy Ukrajnában él”. Úgy vélte, növelni kell a magyar településeken a tanárok fizetését, hogy hatékonyabb legyen a magyarok tanítása ukrán nyelvre, amelynek az elsajátításával majd tudatosul bennük, hogy Ukrajnában élnek. Ennek kapcsán elmondta, veszélyesnek tartja a Jobbik szerinte revizionista, ukrán, román és szerb területek elcsatolását célul tűző ideológiáját annak tükrében, hogy Magyarországon ez a második számú politikai erő, és tartani kell a kormányra kerülésétől.

Deak hangsúlyozta: a Karpatszka Szics összefogásra törekszik a szomszédos országokban élő „bajtársakkal”, ezért – demonstrálandó, hogy a szervezet nem soviniszta – a mostani felvonulásra Magyarországról és Szerbiából is meghívtak „harcostársakat”.

Az MTI érdeklődésére a nacionalista vezető elmondta, hogy a Jobbik ideológiáját elutasító két magyar van a menetben, de nem fedheti fel a kilétüket, sem a szervezeteket, amelyeket képviselnek, s az illetők ilyen megfontolásból nem viselnek jelképeket, nem visznek magyar zászlót.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A sajtó előtt tett nyilatkozatában elhangzottakat Tarasz Deak megismételte a felvonulás résztvevői előtt elmondott beszédében is.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.