Feketébbre festették Obama bőrét 2008-ban

VZ

2015. december 31., csütörtök 14:38

Sötétebbre színezték ellenlábasai Barack Obama bőrét a 2008-as elnökválasztási kampányban; a készítők célja ezzel akár az is lehetett, hogy az egyes befogadók rasszista nézeteire hassanak – írta egy tanulmány alapján a The Washington Post.

Ez az amerikai lap szerint összecseng azokkal a vádakkal, miszerint a republikánus politikusok az efféle érzelmek rejtett feltüzelésére játszanak. Ezt kutyasíptechnikának is nevezik: ahogy annak hangját is csak a kutyafélék hallják, az efféle üzenetek is csak az előítéletes szavazókhoz jutnak el – idézik a tanulmányból.

Republikánus = rasszista

A republikánusok elleni vád a korábbi megmérettetésekhez hasonlóan gyakran előkerült a 2016-os elnökválasztási kampányban is, most elsősorban Donald Trump kapcsán.

Ellenfelei azt állítják, ha a republikánusok a bőkezű szociális rendszer ellen beszélnek, voltaképpen arra gondolnak, hogy annak fekete kedvezményezettjei lusták; ha szigorú bevándorlási politikát követelnek, akkor pedig arra, hogy a latin-amerikaiak bűnözők.

A Public Opinion Quarterlyben közzétett tanulmány azt állítja, új bizonyítékot talált erre a jelenségre.

A kutatók a 2008-as elnökválasztás 126 kampányhirdetését elemezték, amelyekben először digitálisan felmérték a két jelölt – Obama és akkori ellenfele, John McCain bőrszínét, aztán téma szerint is szétválogatták a hirdetéseket. Úgy találták: a bőrszín meglehetősen széles skálán mozgott, és attól függött, ki készíttette az adott reklámot.

A dolog leginkább a negatív reklámoknál volt szembetűnő, ahol az ellenfél besötétítése vagy a támogatott jelölt kifehérítése volt jellemző.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Fekete-fehér, igen-nem

Amikor McCainék Obama állítólagos, liberális csoportokon keresztül elkövetett bűncselekményeit citálták elő, a demokrata jelölt képét szinte minden esetben jóval sötétebbre festették a valósnál; illetve ahogy a választás időpontja közeledett,

McCainék kampánycsapata egyre sötétebbre színezte Obama fotóját, míg a republikánus jelölt arca egyre világosabbá vált.

Hogy ez tudatos stratégia része volt-e vagy sem, azt lehetetlen megmondani, mindenesetre a republikánusok, illetve McCain irodája a cikk megjelenésééig nem válaszolt a The Washington Post ez irányú megkeresésére.

Sok bizonyíték van ugyanakkor arra, hogy a faji előítéletek erősebbek a sötétebb bőrű afroamerikaiakkal szemben, a portál erre példaként hozza, hogy az esküdtek a bíróságokon hajlamosabbak halálos ítéleteket hozni a sztereotipikusan fekete vonásokkal rendelkező vádlottak ügyében, még ha a bűncselekmény súlya ezt kevésbé is indokolta volna.

Rasszista megfejtések

A tanulmányt jegyző kutatók, azaz Solomon Messing a Pew Research Centertől, a LinkedIn szoftvermérnöke, Maria Jabon és Ethan Plaut a Stanford Universitytől úgy vélik: Obama sötétebb képe valóban hathatott arra, hogyan észlelték őt a hirdetések fogyasztói. A szerzők ezért egy kísérlet során maguk is manipulálták a jelenlegi elnök fotóját, és egy keresztrejtvényt szerkesztettek hozzá, amelyet a szereplőknek kellett kitölteniük. Akik a sötétebb bőrű verzióval találkoztak, 45 százalékban adtak rasszista sztereotípiákat implikáló válaszokat, míg akik a világosabb bőrű Obamát látták, csak 33 százalékban (például a C R_ _ _ kezdetű szó megfejtése lehetett C R O W D, azaz „tömeg” vagy C R I M E, azaz „bűncselekmény”). Azaz a kísérlet szerint ezek a sztereotípiák még ma is működnek.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.