Fél Kelet-Európa utálja Sorost

MTI

2016. február 27., szombat 17:50

A német sajtó a kormány népszavazási kezdeményezésével és Soros György magyar származású amerikai üzletember kelet-közép-európai megítélésével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szombati számában Orbán Viktor alaptörvénye címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki a kormány népszavazási kezdeményezéséről kiemelte, hogy a magyaroknak az európai menekültpolitikáról kell szavazniuk, „de sokkal többről van szó”. Hozzátette, hogy a népszavazási kezdeményezés „politikai manőver”, amelynek belpolitikai és külpolitikai funkciója is van.

Szerinte a kezdeményezés a német kancellár politikája ellen irányul, és azt a tanácsot „implikálja”, hogy „hallgass a népre”. A belpolitikában pedig arra hivatott, hogy a kormányfő a „migráció jól bevált témája” révén megtartsa az ellenőrzést a folyamatok felett – fejtette ki a FAZ szerzője, megjegyezve, hogy a „menekülttéma” tavaly

„kisegítette a miniszterelnököt és pártját egy súlyos népszerűségi válságból”,

de az ügy az utóbbi időben kissé elmozdult a figyelem középpontjából, és ismét felmerültek kérdések a „hatalom arroganciájával” kapcsolatban. Stephan Löwenstein a kezdeményezés külföldi visszhangjáról megállapította, hogy a „nemzetközi címzettek” visszafogottan viszonyultak a lépéshez, és megjegyezte,

„végül is az európaiak elegendő tapasztalatot szereztek arról, hogy a kívülről érkező kritika főleg egy embernek használ: Orbán Viktornak”.

Soros, a háttérhatalom építője

A Spiegel Online hírportál Soros György milliárdos: fél Kelet-Európa utálja ezt az embert címmel közölte Keno Verseck írását, aki kiemelte:

„mindegy, hogy Magyarországon, Csehországban vagy Szlovákiában: Soros György milliárdost démonizálják Kelet-Európa nacionalistái”,

és még a menekültválságot is a „zsidó filantrópnak” tulajdonítják. Egyebek között kifejtette, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő a válságokat „egyre gyakrabban tulajdonítja »külső erőknek« és személy szerint Soros Györgynek”. Hozzátette: a „kelet-európai nacionalisták” elképzelése szerint Soros György a vezetője egy

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

„zsidó világ-összeesküvésnek, amely a nemzeti közösségek elpusztítására és egy »háttér-világhatalom« felépítésére tör, hogy leigázza és kiszipolyozza a nemzeteket és országokat.”

Soros György a portálnak elmondta, hogy nem veszi magára a támadásokat, a magyarországi tanártüntetésekhez nyújtott állítólagos támogatásáról pedig az erről beszámoló magyar újságból szerzett tudomást először.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.