Felelősnek tartja magát Zuckerberg a Cambridge Analytica-botrány miatt

MTI

2018. április 9., hétfő 21:03, frissítve: hétfő 21:20

Nem tettek eleget a Facebook adataival való visszaélések ellen – írta Mark Zuckerberg, a közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója abban az írásos nyilatkozatban, amelyet a keddi kongresszusi meghallgatásra készített és hétfőn nyilvánosságra hozott.

A Facebook alapítóját és csúcsvezetőjét kedden a szenátusban, szerdán pedig a képviselőházban hallgatják meg két bizottság előtt a nemrég kirobbanó adatkezelési botrányról.

Zuckerberg írásban rögzítette a törvényhozók előtt felolvasandó nyilatkozatát. Ebben a többi között hangsúlyozta: „nagy tévedés volt nem eléggé figyelembe venni felelősségünket, az én hibám volt, sajnálom”. Az alapító hangsúlyozta a személyes felelősségét is. „Én indítottam útjára a Facebookot, én irányítom, és az én felelősségem, hogy mi történt itt” – fogalmazott. Megállapította, hogy túlságosan lassan fedezték fel a gyönge pontot, és túlságosan lassan válaszoltak „az orosz beavatkozásra”. De most keményen dolgoznak, hogy jobbak legyenek – tette hozzá.

Kitérve Oroszországnak a 2016-os amerikai választási folyamatba való állítólagos beavatkozására leszögezte: „továbbra is együttműködünk a kormányzattal abban, hogy megértsük az orosz beavatkozás mértékét, s megtesszük a magunkét, hogy világszerte szabad és tisztességes választásokat tarthassanak”.

A közösségi oldal alapítója bejelentette, hogy a cég jelentős beruházásokat hajt végre az adatbiztonság erősítéséért, hogy mindaz, ami megtörtént a Cambridge Analytica brit–amerikai vállalattal – hogy 87 millió felhasználó adatait dolgozta fel az értesítésük és a beleegyezésük nélkül – ne fordulhasson elő többé. Utalt arra is, hogy a biztonsági szigorítások vonatkoznak a hamis hírekre, a választási folyamatokba való esetleges külföldi beavatkozásokra és a gyűlöletbeszédre is.

Az írásos nyilatkozattal egy időben Zuckerberg egy Facebook-bejegyzésében közölte: a vállalat független bizottságot hoz létre a választásokkal kapcsolatos kutatásokra, a testület a közösségi média választási folyamatra és demokráciára gyakorolt hatásával foglalkozik majd.

Mark Zuckerberg hétfőn már Washingtonban folytatott magánjellegű megbeszéléseket törvényhozókkal.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.