Felfegyverzik az oslói repülőtéren járőröző rendőröket

MN

2017. november 9., csütörtök 17:17, frissítve: csütörtök 18:36

Felfegyverzik a Norvégia legnagyobb repülőterén járőröző rendőröket az elkövetkező három hónapra – hagyta jóvá az intézkedést a norvég kormány csütörtökön. Per-Willy Amundsen norvég igazságügyi és közbiztonsági miniszter az újságíróknak elmondta: bármi is történne az oslói repülőtéren, az jelentős kárt okozna. Hozzátette, hogy az oslói repülőtér egy olyan nagy kiterjedésű, nyílt terület, amelyen mindennap igen sok ember halad át.

Kockázatosnak minősül, hogy az országban szolgálatot teljesítő rendőrök általában fegyvertelenek, a fegyvereket általában a járműveikben tárolják a rendőrségi erők tagjai egy 2013-as intézkedés nyomán. E határozatot megelőzően a fegyvereket még a rendőrőrsökön tartották.

A norvég törvényhozás három hónapos időszakra tette lehetővé az oslói repülőtéren szolgálatot teljesítő rendőrök fegyverviselését, ami további nyolc héttel meghosszabbítható. Az igazságügyi és közbiztonsági tárca jelenleg annak módját keresi, hogy az ideiglenes fegyverviselési engedélyt állandóvá tegye az oslói mellett több más norvég repülőtéren is. A minisztérium tervét a repülőterek biztonságáért felelős szolgáltató és a repülőtereket üzemeltető cég is támogatja – írja az MTI.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.