Felfüggesztette a spanyol alkotmánybíróság Katalónia függetlenségi deklarációját

MN

2017. október 31., kedd 13:26, frissítve: kedd 15:14

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt hét pénteken szavazott meg – adta hírül az MTI beszámolója szerint az alkotmánybíróság szóvivője.

Az alkotmánybíróság által kiadott sajtóközlemény arra is kitér: a bírák határozatukban figyelmeztetik Carme Forcadell katalán házelnököt, valamint a feloszlatott katalán parlament volt elnökségét, hogy kötelességük megakadályozni és leállítani minden olyan kezdeményezést, amely figyelmen kívül hagyja ezt a felfüggesztő határozatot, továbbá emlékeztetik őket büntetőjogi felelősségükre.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök eközben Brüsszelben közölte: súlyos a demokratikus deficit Spanyolországban, a katalóniai helyzet rendezése érdekében párbeszédre és erőszakmentes megoldásra van szükség. Emellett kijelentette, hogy nem kér politikai menedéket Belgiumban, kiemelve, hogy nem ezért utazott Brüsszelbe, hanem mert az „Európa fővárosa”.

Hétfőn kiderült, hogy a spanyol állami főügyész a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt büntetőeljárás megindítását kezdeményezi. A beszámoló szerint José Manuel Maza hétfőn Madridban tartott sajtótájékoztatóján döntését azzal indokolta, hogy a katalán parlamentben múlt pénteken elfogadták a „Katalán Köztársaság” függetlenségét kinyilvánító javaslatot. A kereseteket a spanyol központi büntető-, illetve legfelső bírósághoz nyújtják be.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Vasárnap egyébként több százezren tiltakoztak Barcelona utcáin a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslat ellen. A Spanyolország egységét támogatók spanyol, katalán és európai uniós zászlókkal, illetve azokat egy közös szívbe foglaló transzparensekkel és léggömbökkel vonultak az belvárosi utcákon, amelyek zsúfolásig megteltek.

Ismeretes, a katalán parlament függetlenségpárti többsége pénteken támogatta azt a javaslatot, amely kimondta a Katalán Köztársaság, mint független, demokratikus és szociális állam létrejöttét, és jóváhagyta az alkotmányozási folyamat megindítását. A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. A katalán parlamentnek 135 képviselője van, vagyis 53-an nem vettek részt a szavazásban, de az abszolút többség így is megvolt.

Nem sokkal később a spanyol szenátus megszavazta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány előterjesztését a jelen lévő 262 szenátorból 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál.

Katalóniában még október 1-jén rendeztek népszavazást a függetlenségről. Ezt a madridi kormány alkotmányellenesnek minősítette, és rendőri erővel igyekezett megakadályozni – a civileket bántalmazó spanyol csendőrök képei bejárták a világot. A referendumon alacsony, 43 százalékos részvétel mellett nagy többséggel győztek a függetlenségpártiak. Ennek megfelelően a katalán parlament október 10-én Carles Puigdemont deklarálta a függetlenséget, de annak végrehajtását fel is függesztette, párbeszédre szólítva fel a spanyol kormányt.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.