Felfüggesztették a vitát, megint leállnak az amerikai kormányhivatalok

MN

2018. február 9., péntek 06:03, frissítve: péntek 08:54

Felfüggesztették az amerikai kormány finanszírozásáról folyó vitát a kongresszusban – írja az MTI.

Nem sokkal a csütörtök éjféli határidő lejárta előtt a kongresszus felsőházában függesztették fel a vitát a politikusok, és ezzel biztossá vált, hogy péntektől ismét leállnak a nem alapvető fontosságú kormányzati hivatalok és ügynökségek.

A kormányzati munka finanszírozásához szükséges törvényjavaslat elfogadása egyetlen szenátor, a kentuckyi republikánus Rand Paul szavazatán múlott. A szenátus két vezetője, a republikánus Mitch McConnell és a demokrata párti Chuck Schumer szerdán kompromisszumos megállapodást kötött, de a kétpárti megegyezést tükröző törvényjavaslatot csütörtök éjfélig meg is kellett volna szavazni. Rand Paul szerint azonban a törvényjavaslat „pénzszóró”, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy a tervezetbe illesszék bele az általa javasolt kiegészítést. Ebben szigorúbb felső határt akart szabni a kormányzati munkára szánt kiadásoknak. A szenátusi vezetők világossá tették: nem fogadják el ezt, mivel így ugyanolyan, a kormányzati működéshez szükséges költségvetést fogadnának el, mint amilyen az előző volt.

Hajnali egy órakor – a vita felfüggesztésének lejárta után – a kentuckyi szenátor ismét lehetőséget kapott arra, hogy kifejtse véleményét, de ez már nem változtatott a kormányzati munka átmeneti leállásán. „Szerintem az ország megérdemli a vitát, akár hajnali három óráig is” – idézték a lapok és a televíziós tudósítások Rand Pault.

A Fehér Ház költségvetési hivatala csütörtökön már a várható leállásra készítette fel a nem alapvető fontosságú munkát végző kormányhivatalokat.

Január végén háromnapos leállást követően állapodtak meg a republikánusok és a demokraták a kormányzat működésének ideiglenes finanszírozásáról február 8-áig. A leállás közvetlen oka az volt, hogy a kisebbségben lévő demokraták nem szavazták meg az adósságplafon megemelését, így próbálták rákényszeríteni Donald Trumpot és a republikánusokat, hogy tárgyaljanak velük az illegális bevándorlóként érkezett gyermekek sorsáról, amire végül ígéretet kaptak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.