Felhatalmazás nélkül nem járhat el a kormány + Képek + Videó

NT

2011. december 9., péntek 17:15

A nemzeti szuverenitást érintő kérdésekben a kormány parlamenti felhatalmazás nélkül nem járhat el – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy az euróövezet válságának megoldását célzó szerződés a tervek szerint olyan, a szuverenitást súlyosan érintő pontokat tartalmaz, amelyekről az Országgyűlésnek kell döntenie. „Magyarország és Nagy-Britannia sohasem fog ülni egy csónakban” – mondta azzal kapcsolatban, hogy a britek kereken elutasították az új kormányközi szerződésben való részvételt, az eurózónán kívüli többi kilenc EU-ország viszont saját parlamentjével kíván előbb konzultálni.

Fotó: Reuters

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy Nagy-Britannia később sem kívánja bevezetni az eurót, míg Magyarország szerződéses kötelezettséget vállalt arra, hogy ezt megteszi, amint a feltételek lehetővé teszik.

A gazdasági-pénzügyi válság miatt nem szabad feladni az EU-bővítés folytatását – hangoztatta. Elmondta, hogy indítványára egyértelműbb, Szerbia számára pozitívabb lett az eredeti szövegtervezet, amelyet a szerb EU-tagjelölti státus megadásának menetrendjére dolgoztak ki. Mint megjegyezte, a most elfogadott szöveg – amely a jövő márciusi EU-csúcsra ígéri a hivatalos döntést ebben a kérdésben – „olyannyira jó, hogy ez már csaknem maga a döntés”.

Számolni kell

Az eurózóna lassuló gazdasági növekedése miatt Magyarországon is újra kell tervezni a jövő évi pénzügyeket – mondta Orbán Viktor. Mint mondta, csökkenteni kell a magyar növekedési előrejelzést, valamint kedvezőtlenebb árfolyamon kell újraszámolni az egész költségvetést. „Ezt úgy hívják GPS nyelven, hogy újratervezés” – mondta el a miniszterelnök. Tehát sokkal nehezebb európai gazdasági rendszerben, egy sokkal lassabb eurózónás növekedés mellett újra kell terveznünk a 2012-re vonatkozó pénzügyi terveinket – tette hozzá.

Teljesen nyilvánvaló, hogy német növekedési előrejelzés miatt csökkenteni kell a növekedési előrejelzésünket és nyilvánvaló, hogy egy kedvezőtlenebb árfolyamon kell újraszámolnunk az egész költségvetést – mondta el. Orbán hangsúlyozta: „újratervezés van, amit  nagyon gyorsan el fogunk végezni”.

Egyszerre nem megy

Orbán Viktor tudomásul veszi, ha Fellegi Tamás arra a következtetésre jutott, hogy egyszerre két munkát – az IMF-tárgyalások vezetését és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítását – nem lehet rendesen elvégezni.

A miniszterelnök az újságíróknak azt mondta, nem tud arról, hogy Fellegi felajánlotta volna lemondását a miniszteri posztról. Arról van tudomása, hogy Fellegi el fogja végezni a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások irányítását. „Ha jól értem, arra a következtetésre jutott, hogy a két dolgot együtt nem tudja csinálni” – tette hozzá.

A kormányfő úgy reméli, hogy erről még a héten beszélni fog Fellegi Tamással. Mint mondta, tudomásul veszi, ha egyszerre két munkát nem lehet elvégezni, és egyetért azzal, hogy most a legfontosabb a nemzetközi pénzügyekről való tárgyalássorozat. Örömének adott hangot, hogy Fellegi Tamás „hajlandó az erőit ennek érdekében mozgósítani”.

Fotó: Reuters
Orbán Viktor korábban azt mondta, az Országgyűlésnek meg kell vitatnia azt a kérdést, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezeti országok pénteken hajnalban született megállapodásához, mert az a nemzeti szuverenitást is érinti. Az európai uniós tagországok brüsszeli állam- és kormányfői találkozójának második napjára érkezve a miniszterelnök kijelentette: az ő mandátuma nem terjed ki arra, hogy föladjon bármit is a magyar szuverenitásból, a kérdésben a parlamentnek kell döntést hoznia. Hozzátette: márciusig kell a döntésnek megszületnie, így a parlamentnek bőven van ideje.

Forrás: Hír TV, MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.