Felkelő voltál? Ezután katona vagy rendőr lehetsz

TK

2011. december 1., csütörtök 19:50

A líbiai kormány rövid idő alatt 50 ezer felkelőt akar integrálni a hadseregbe és a rendőrségbe – jelentette be csütörtökön Favzi Abdelali belügyminiszter.

A terv 50 ezer ember felvételéről szól. Egyetlen csoportot vagy harcost sem zárnak ki belőle. Távlatilag 200 ezer harcost szeretnének oktatásban, például nyelvoktatásban részesíteni, de más területeken is szakképzést kaphatnak, ha óhajtják – mondta. Lesznek, akik lakhatási lehetőséget és bankhitelt is kapnak majd – tette hozzá.

A belügyminiszter kijelentette, hogy a biztonsági erők már most is jelen vannak az utcákon, és három hónapon belül a biztonsági helyzet további javulását ígérte. Abdelali közölte, hogy a minisztériuma a jövő héttel kezdve fokozatosan átveszi a határátkelők, kikötők és repülőterek ellenőrzését a felkelő csoportoktól. A tunéziai határon lévő Rasz Dzsedir átkelőt szerdán lezárták a tuniszi hatóságok, mert több incidens is volt a líbiai fél és tunéziai vámőrök között.

„A földi, tengeri és légi határok ellenőrzése az egész világ értésére adja, hogy létezik az államhatalom” – mondta. A miniszter a tervekről egy ünnepségen beszélt, amelyen átadták a tanfolyam befejezését igazoló diplomákat mintegy harminc testőrnek, akiket a líbiai vezetők védelmére képeztek ki francia szakértők.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.