Felkerült a svéd média térképére az alternatív jobboldal

2017. november 8., szerda 21:25, frissítve: szerda 22:22

Idén februárban egy svéd rendőr, Peter Springare hosszú Facebook-posztban tálalt ki a rendőrség és a bevándorlók közötti állóháborúról, a bevándorlás árnyoldalát elfedő politikai korrektség tarthatatlanságáról. Hamarosan egy kétszázezres rajongói tábor élén találta magát, népszerűségét az se törte meg, hogy Állj ki Peter Springaréért nevű Facebook-oldal időközben elérhetetlenné vált. A negyvenhét szolgálati év után nyugdíjba vonult rendőr olyan témákról kezdett beszélni, amelyek rengeteg embert foglalkoztatnak a skandináv országban. A Rohadtul belefáradtam… kezdetű, szigorúan politikaikorrektség-mentes kifakadása angolul itt olvasható.

 
Peter Springare
Wikipédia
 

Nem kellett sok időnek eltelnie, és a három éve indult, irányultságában leginkább az amerikai Breitbart alternatív jobboldali hírportálhoz rokonítható Nyheter Idag (mai hírek) hírportál meghívta publicistának. A híroldal gyakran és részletesen foglalkozik a svéd rendőrség súlyos szakemberhiányával, az őrsök és járőrautók elleni támadásokkal, s ugyanúgy a felszínen tartja a fiatal lányok sérelmére – nem kis részben bevándorlók által – elkövetett zaklatásokat. Egyszóval olyan témákat, amelyek csak a híradók végén szerepelnek, vagy még ott sem. A volt örebrói rendőr továbbra is sokszor mondja el véleményét a világról, most épp a szexuális erőszak áldozatainak oszt tanácsokat.

Chang Frick, a portál alapítója azt mondja, nem igaz, hogy csak ők számolnak be a bevándorlókkal kapcsolatos negatív hírekről, megjelennek a meghatározó, nagy médiumokban is, de nem taglalják annyira részletesen az ügyeket, mint ők. A Wikipédián publikált meghatározás szerint az oldal libertariánus, jobboldali populista, valamint bevándorláskritikus. Chang úgy véli, a kategóriák nem sokat jelentenek, mert mint lapunknak elmondta, Svédországban ha a politikai diskurzusban valaki egy kicsit is konzervatív, azt már nácinak bélyegzik. „A kommunizmusban hatalmas bürokráciát tartottak fenn, hogy kontroll alatt tartsák az embereket. Svédország feltalálta a kommunizmus 2.0-t, és a gondolatainkat akarják ellenőrizni. Természetesen szólásszabadság van, de ha elmondja valaki a véleményét, elvesztheti a munkáját.”

Épp ez történt az egyik külsős szerzőjükkel, a még gyerekkorában szüleivel Csehszlovákiából Svédországba disszidált Katerina Janouch újságíróval, aki főként gyerekkönyveivel vált híressé.

 
Katerina Janouch újságíró
Wikipédia
 

Idén januárban a cseh televízió készített vele interjút, amelyben azt mondta, Svédország belerokkan a bevándorlásba, az emberek nem érzik többé biztonságban magukat hazájukban. Ezután gyorsan rákerült az idegenellenes pecsét, kiadói megszüntették a vele kötött szerződésüket, több könyvesbolt bevonta könyveit. Így lett Janouch rendszeres publicistája a Nyheter Idagnak, és talán nem véletlenül többször írt az „elhallgatás kultúrájáról”, vagyis arról, hogy a svédek nagyon szigorúan őrzik a tabutémáikat, és a véleményformáló média nem nyit meg olyan kérdéseket, mint a bevándorlás negatív oldalai vagy a szegregáció.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az oldal még mindig nyomoz és új információkkal áll elő abban az adatkiszivárgási ügyben, amelyben több millió svéd állampolgár, valamint titkos katonai adatok kerültek idegen, külföldi magánkezekbe, miután a svéd közlekedési hatóság hatalmas adatbázisok kezelését szervezte ki az IBM-nek. Az informatikai multicég azonban cseh, román és szerb leányvállalatainak adta át a munkát, de ezek az it-adminisztrátorok már nem estek át átvilágításon. A botrány miatt két miniszter is lemondott a nyáron, ám a média hamar túllépett az igencsak jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyön. A portál most azzal állt elő, hogy az egyik, néven is nevezett szerb számítógépes szakember tíz évig a szerb légierő informatikusaként dolgozott, és ebben a minőségében oroszokkal is találkozhatott.

Chang Frick és a hírportálba anyagilag beszálló Ilan Sadé egyaránt sokszínű személyiségek. Frick félzsidó európai konzervatívként határozza meg magát, Sadé viszont Izraelben is született. Frick hat éve még a radikális jobboldali, jelenleg a legnagyobb ellenzéki párt, a Svéd Demokraták tagja volt, a jogász-üzletember Sadé azonban 2003 és 2006 között még a szociálliberális Középpárt ifjúsági tagozatának elnökeként gondolta, hogy a politika színterére lép. „Van egy radikális baloldali publicistánk és két muszlim kollégánk is” – folytatja Frick, hozzáfűzve, csupán újságírást művelnek, és arról is beszélnek, amiről a fősodrú média nem. Ezek a cikkek sok kattintást kapnak, az emberek szeretik őket – hangsúlyozza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.08.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.