Fellebbeznek Timosenko ügyvédei

MNO-WA

2011. október 17., hétfő 20:41

A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő ügyvédei a héten nyújtják be fellebbezésüket a fellebbviteli bíróságon a kijevi Pecserszki kerületi bíróság döntése ellen – közölte Jurij Szuhov, a védelem egyik képviselője.

A bíróság az ellenzéki vezetőt a börtönbüntetésen kívül 189 millió dollárnak megfelelő kártérítés megfizetésére ítélte, és három évre eltiltotta vezető tisztségek betöltésétől a 2009-ben megkötött, az ítélet szerint az ukrán államot megkárosító ukrán–orosz gázszállítási szerződések miatt.

Timosenko a jogerős ítéletig a kijevi vizsgálati fogdában marad. Szuhov azt nem tudta megmondani, hogy kihallgatták-e Timosenkót az ellene az indult újabb bűnügyi eljárás kapcsán. Szuhov közölte, hogy ő csak a „gázüggyel” foglalkozik, és nem ismert előtte az új eljárás menete.

Múlt csütörtökön vizsgálat indult a volt kormányfő ellen egy újabb ügyben, amelyben azzal vádolják, hogy a kilencvenes években az Ukrán Egyesített Energiarendszerek energiaipari vállalat vezetőjeként – Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva – az ukrán költségvetésre terhelte a cégének az orosz védelmi minisztériummal szembeni, 405,4 millió dollár értékű adósságát.

A Timosenko vezette Haza párt kész határozattervezetet benyújtani a parlament feloszlatásáról, ha a törvényhozás nem fogadja el azt a törvényt, amely dekriminalizálja a büntető törvénykönyv 365. cikkét, amelynek alapján a volt kormányfőt elítélték – közölte hétfőn Andrij Kozsemjakin, a párt frakcióvezető-helyettese.

Kozsemjakin szerint a Timosenko vezette pártszövetség (Julija Timosenko Tömbje, BJuT, amelynek része a Haza is) képviselői követelik, hogy a parlament fogadja el második olvasásban már kedden a büntető törvénykönyv (a hivatali hatalom vagy szolgálati hatáskör túllépéséről szóló) 365. cikkét dekriminalizáló törvénytervezetet. A törvényt még aznap be kellene nyújtani aláírásra az államfőnek.

Volodimir Litvin házelnök a BJuT–Haza-frakciónak a parlament feloszlatására vonatkozó határozattervezetével való fenyegetése kapcsán kijelentette:„Meggyőződésem, hogy nincs meg más döntés elfogadásához szükséges 300 szavazat” – szögezte le a házelnök. Kételkedett abban is, hogy lesz ennyi törvényhozó, aki kész önként lemondani a képviselői mandátumáról.

A legfelső tanács október 6-án fogadta el első olvasásban a Viktor Janukovics által benyújtott törvénytervezetet, amely dekriminalizálja a büntető törvénykönyv több, gazdasági bűncselekményekért való felelősséget meghatározó cikkét. Az eredeti szövegben nem szerepelt a 365. cikk alapján kiszabható büntetés módosítása, amely alapján Timosenkót elítélték.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.