Félnek a népharagtól: bűncselekmény marad az illegális bevándorlás

MTI

2016. január 10., vasárnap 10:56, frissítve: vasárnap 14:36

Az olasz kormány a korábbi tervekkel ellentétben mégsem törli el az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítő törvényt, Matteo Renzi miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke szerint ugyanis a jelenlegi migrációs helyzetben ezt az olasz közvélemény nemtetszéssel fogadná.

Renzi vasárnap úgy fogalmazott egy interjúban, hogy az illegális bevándorlás büntetésének eltörlése „most nem alkalmas”. Szerinte a törvény eltörlésével a kormánypárt szavazatokat veszíthetne. Angelino Alfano belügyminiszter, a szintén kormánypárti Új Jobbközép (NCD) elnöke kezdettől fogva ellenezte a jogszabály eltörlését. Kijelentette: „ebben az Olaszország és Európa számára is rendkívüli időszakban el kell kerülni, hogy negatív üzenetet közvetítsünk a közvélemény felé, ami a biztonság fenntartását illeti”. A La Repubblica napilapnak vasárnap adott interjúban Alfano úgy nyilatkozott, 2009-ben az elrettentés céljával minősítették bűncselekménynek az illegális bevándorlást, ami „helytelen volt, és nem érte el a célját, de most a törvény maradjon. […] Nem ez a megfelelő pillanat a törvény eltörlésére, az olaszok nem értenék meg.”

Az illegális bevándorlás hét évvel ezelőtt került bele az olasz büntető törvénykönyvbe, Silvio Berlusconi legutolsó kormánya idején, amikor Roberto Maroni, az Északi Liga politikusa volt a belügyminiszter, Alfano pedig igazságügyi miniszter. A törvény értelmében az Olaszországba való illegális bevándorlás bűncselekménynek számít, s börtönt nem, de ötezertől tízezer euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki érte büntetésként. Ezt a bírságot is rendkívül ritkán vetették ki az Olaszországba tömegesen érkező illegális migránsokra.

Akadály az emberkereskedelem elleni jogi fellépésben

Az illegális bevándorlás bűncselekménnyé minősítésének eltörlését az embercsempészek ellen harcoló olasz ügyészek szorgalmazták. Franco Roberti maffia- és terrorizmusellenes államügyész elmondta, hogy a büntető törvénykönyvi tényállás nem bizonyult hatékony eszköznek a jelenség megfékezésére, ellenkezőleg, akadályt jelent az emberkereskedelem elleni jogi fellépésben, mivel az ügyészségek nem tudják tanúként idézni az illegális bevándorlókat, akiket a hatályos olasz törvény az embercsempészekhez hasonló bűnözőként kezel. Az olasz ügyészek országos szövetsége haszontalannak és károsnak nevezte a jogszabályt. Az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlését az olasz képviselőház igazságügyi bizottsága karácsony előtt megszavazta, egyedül az NCD képviselői szavaztak nemmel.

Tüntetést hirdettek meg

Az ellenzékben lévő Északi Liga pártja tüntetést hirdetett meg vasárnapra az olaszországi Vignola városában, miután ott élő muzulmánok olasz fiatalokat fenyegettek meg fegyverrel. Az Északi Liga fáklyás felvonulást hirdetett meg, amellyel az érintett muzulmánok azonnali kiutasítását követeli Olaszországból.

Az Emilia-Romagna tartomány huszonötezer lakosú városában tartózkodási engedéllyel élő huszonéves muzulmán férfiak öt olasz fiatalkorút fenyegettek meg az utóbbi napokban. Négy marokkói bevándorlóról van szó. Öt 16-17 éves olasz fiút riasztópisztollyal ijesztgettek az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak videóin látott kivégzéseket utánozva. Azt a kérdést is a fiataloknak szegezték, hogy Istenben vagy Allahban hisznek-e. A fiatalok szülei jelentették az esetet a hatóságoknak. A muzulmán férfiak ezzel egy időben önként jelentkeztek a csendőrségen azt állítva, hogy tréfáról volt szó. A pisztolyt is átadták. Az ügyben vizsgálat indult.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nincs olyan, hogy tréfa

„Bizonyos tettek elfogadhatatlanok, az ügyészségtől példamutató választ várunk. Nincsen semmilyen tréfa abban, hogy muzulmán fiatalok a terroristákat utánozzák, a történteket nagyon is komolyan kell venni!” – nyilatkozta Gianluca Vinci, az Északi Liga tartományi főtitkára, a demonstráció szervezője.

Mauro Smeraldi, Vignola független polgármestere „súlyos epizódról” beszélt. A Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt helyi szervezete is a négy marokkói azonnali kiutasítását sürgeti. A bevándorlók befogadását szorgalmazó Demokrata Párt (PD) balközép kormányerő is elítélte a történteket, hangsúlyozva, hogy az eset Vignolában törést okozott az olaszok és bevándorlók eddigi békés együttélésében. Ugyanakkor a PD szerint egyszerű vitáról volt szó két csoport fiatal között és nem vallási fanatizmus áll a háttérben. A helyi sajtóértesülések szerint a muzulmán fiatalok ittasak lehettek.

A Garda-tó partján levő Desenzano del Gardában húsz ott élő pakisztánit kísértek pénteken a helyi rendőrségre, miután egy utcai tüntetésen Allah Akbar! (Allah hatalmas!) kiáltással vettek részt. A férfiak egy helyi szupermarketet ellátó olasz szövetkezet dolgozói, akiket elbocsátottak állásukból. A szövetkezet olasz és nem olasz tagjai a szupermarket előtt tüntettek és a megmozduláson részt vevő egyik pakisztáni Allah Akbar!-t kiáltott. Többi társa Allah Akbar!-ral válaszolt neki. A tüntetést felügyelő olasz terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság (Digos) emberei vitték őket a rendőrségre, ahol azonosították őket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.