„Felrúgta a darázsfészket” + Képek

TK

2012. január 18., szerda 18:13

A londoni felső bíróság szerdai – egyelőre nem jogerős – határozatával engedélyezte a londoni City önkormányzatának a tőzsde közvetlen közelében hónapok óta táborozó antikapitalista tüntetők eltávolítását.

A londoni tiltakozók a világ sok más országában lezajlott akciókhoz hasonlóan tavaly október közepén – az „Occupy London” nevű mozgalom zászlaja alatt – megpróbálták „visszafoglalni” a várost. Célpontjuk a Szent Pál székesegyház közvetlen közelében működő Londoni Értéktőzsde (LSE) lett volna, ám ide a rendőrség nem engedte be őket.

Fotó: Reuters

A jórészt fiatalokból álló londoni tüntetők ezért a szomszédos anglikán főtemplom tövében vertek tábort, és azóta is ott sátoroznak.

A székesegyház előtti téren – amelyet a táborozók az egyiptomi felkelés jelképévé vált kairói tér után „Tahrir Square”-re neveztek át – egész sátorváros alakult ki, hozzávetőleg kétszáz kisebb-nagyobb sátorral, tábori konyhával és mellékhelyiségekkel, toborzóközponttal és röplapterjesztő standokkal, kapitalizmusellenes jelszavakat hirdető plakátokkal és transzparensekkel.

A Szent Pál székesegyház – a II. világháború óta első ízben – a tiltakozók táborverése után egy időre bezárt, de néhány nap után ismét megnyitotta kapuit a hívők és a látogatók előtt.

A londoni pénzügyi központ elöljárósága, a City of London Corporation azonban jogi eljárást indított a tiltakozók eltávolítása végett, és a felső bíróság szerdai végzésében a város javára ítélt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A várható fellebbezés miatt azonban ez nem jelenti a tábor azonnali felszámolását.

A tiltakozók közössége a szerdai elsőfokú felső bírósági végzés után a Twitter közösségi mikroblogportálon azt üzente, hogy az ítélettel „a brit igazságszolgáltatás felrúgta a darázsfészket… eltávolításunk csak a mi PR-kampányunkat erősíti”.

A londoni táborozók ügyét olyan nemzetközi hírű közéleti személyiségek karolták fel, mint Jesse Jackson tiszteletes, amerikai emberi jogi aktivista, aki nemrégiben látogatást is tett a Szent Pál székesegyház tövében kialakult sátorvárosban.

Az „Occupy London” táborának eltávolítását elrendelő szerdai végzés előtt egy nappal a londoni rendőrség felszámolta a brit parlament előtt több mint egy évtizede létesített „demokráciafalut”, érvényt szerezve annak a törvénynek, amely tiltja egyes kiemelt helyszíneken a folyamatos tiltakozó demonstrációkat.

Ez volt a világ leghosszabb ideig tartó folyamatos béketüntetése.

Fotó: Reuters

A londoni Parlament téren 2001 óta táboroztak tiltakozók, akik az afganisztáni beavatkozás, majd a guantánamói börtöntábor, 2003-tól pedig az iraki háború, és általánosságban minden fegyveres intervenció ellen demonstráltak.

Az eredeti tábor kezdeményezője, Brian Haw veterán békeaktivista, aki tíz évet töltött a téren, tavaly rákbetegségben elhunyt, de követői a helyszínen maradtak.

A brit parlament azonban tavaly év végén törvényt alkotott a „rendőrségi reformról és a társadalmi felelősségről”, és ennek egyik külön passzusa tételesen felsorolja azokat a kiemelt helyszíneket, amelyeken tilos „táborszerű” tiltakozó demonstrációkat tartani. E helyszínek közé tartozik a parlament előtti tér, a kormányzati negyed főutcája, a Whitehall, valamint a parlamenttel szemközt emelkedő Westminster apátság.

A Scotland Yard e törvény alapján számolta fel a parlament előtti sátortábort.

Fotó: Reuters

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.